Začetek delovnega tedna. Čisto običajno. Vožnja, v ozadju aktualni ritmi radijskih popevk. Ob polni uri čas za novice. Moderatorka premleva teme gospodarstva, vremena, politike in črne kronike. Slednja tema me pritegne, prisluhnem in izvem, da je v letošnjem letu na slovenskih cestah pustilo svoje življenje več kot 30 oseb. V enakem obdobju lani (2012) pa »le« 20 oseb.

Halo?! Kako je sploh mogoče, da je število smrti na cestah tako visoko -kljub vsemu pompu o možnosti učenja o prometni varnosti, zakonski obvezi mladih voznikov o opravljanju tečaja varne vožnje, postavitvijo radarjev v Mariboru, zvišanju kazni itd….to so podatki prvih štirih mesecev.

Tu je pomlad in pred vrati poletje, ko na ceste zapeljejo kolesarji in motoristi. Poveča se število pešcev, sprehajalcev. Ceste pa še vedno ostajajo v posledicah hude zime in vse luknjaste kot bojišče za vse udeležence cestnega prometa.

In kje se lotiti zajezitve smrtnih žrtev na cestah? Bodo se kazni še dvigovale, bo na cestah več prometnih znakov, bo več obvozov, zastojev zaradi urejanja? Se bo povišala starostna meja za bodoče voznike? Mogoče dodatni radarji? Več, že tako ali tako stavkajoče, policije?