Goodyear Dunlop Sava Tires – 15 let na dobri poti. Ob petnajstletnici delovanja se je v ljubljanskem Viba studiu zbralo več kot 400 povabljencev, v glavnem dolgoletnih sodelavcev podjetja, tako is Slovenije, kot iz bivše skupne države. Navzoče je pozdravil glavni  direktor Thierry Villard, ki je zarezal v slavnostno torto, par besed pa je spregovoril tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji, Mussomeli. Program so popestrili pevci odlične skupine Perpetuum Jazzile.

IMG_3508

Goodyear Dunlop Sava Tires (GDST) v letošnjem letu, natančneje 1. julija,  obeležuje 15. obletnico svojega poslovanja. Od vstopa ameriškega proizvajalca gum na slovensko tržišče leta 1998 je podjetje zraslo v eno največjih in najuspešnejših ameriških naložb v Sloveniji. GDST zaposluje okoli 1.400 ljudi, lastniki pa so v podjetje do zdaj vložili več kot 200 milijonov evrov. Družba se lahko danes pohvali s sodobno, visoko zmogljivo in vrhunsko opremljeno tovarno, ki je v petnajstih letih izdelala približno 100 milijonov potniških in tovornih gum petih priznanih blagovnih znamk: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda in Debica. Kljub težkim tržnim razmeram podjetje še naprej vlaga v nadaljnji razvoj – samo v letu 2012 je v ta namen investiralo 15,5 milijona evrov.

“Nenehne naložbe zagotovo najbolj zaznamujejo delovanje podjetja v Sloveniji v zadnjih petnajstih letih. Vanj smo vložili več kot 200 milijonov evrov, zato se danes lahko ponašamo z vrhunskim obratom in vrhunskimi gumami, predvsem pa z zadovoljnimi kupci kot tudi zaposlenimi,” poudarja glavni direktor GDST in Goodyear Dunlop Srednja in Jugovzhodna Evropa Thierry Villard.

Podjetje je od 1. julija 1998, ko je začelo poslovati pod imenom Sava Tires, izdelalo več kot 100 milijonov gum in danes sodi med vodilne proizvajalce gum v Jugovzhodni Evropi. Zadnja leta proizvaja predvsem gume največjih dimenzij in premium znamk, pri čemer je precejšen delež proizvodnje namenjen za prvo vgradnjo pri priznanih blagovnih znamkah avtomobilov. Podjetje ves čas izboljšuje pogoje za delo, kar je pripeljalo do odličnih dosežkov na področju varnosti in zdravja pri delu. Močno je tudi zmanjšalo svoj okoljski odtis– med drugim zelo učinkovito uporablja energijo in odlično upravlja z odpadki. Od leta 2010 je v Kranju tudi sedež Goodyear Dunlop za Srednjo in Jugovzhodno Evropo.

IMG_3506

Poslovanje v letu 2012 – težko leto za industrijo, GDST pa še naprej vlaga

Leto 2012 je predstavljalo eno najtežjih let v industriji gum v Evropi. Celotno panogo v EU so močno prizadele posledice zahtevne situacije na tržišču: padec BDP za 0,3 odstotke v primerjavi z letom 2011, padec industrijske proizvodnje za 3,3 odstotke, višja stopnja brezposelnosti in bistveno zmanjšanje števila novih registriranih osebnih ter gospodarskih vozil. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev pnevmatik in gume (ETRMA) je bilo leta 2012 v EU prodanih najmanj gum v zadnjih sedmih letih. “V tako zahtevni situaciji ocenjujemo, da je bilo naše poslovanje solidno in zadovoljivo,” poudarja Villard.

Celotna prodaja GDST, ki je znašala 207,6 milijona evrov (leta 2011 pa 264,7 milijona evrov), in proizvodnja 5,52 milijona gum (7,36 milijona gum v letu 2011) sta odraz bistveno manjšega povpraševanja po gumah v Evropi v primerjavi z letom poprej. Kljub temu so naložbe v primerjavi z letom 2011 narasle za 50 odstotkov – v razvoj in proizvodne kapacitete se je vložilo kar 15,5 milijona evrov.

IMG_3491