BMW bo na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu 2013 predstavil korak k novi stopnji učinkovitosti v segmentu SAV. BMW Concept X5 eDrive združuje užitek v vožnji, po katerem slovi inteligentni sistem štirikolesnega pogona xDrive in luksuzni ambient vsestranske notranjosti s konceptom hibridnega pogona. Inovativna tehnologija BMW eDrive zagotavlja značilno športno zmogljivost BMW, obenem pa odpira vrata hitrosti do 120 km/h, maksimalnemu dometu 30 km na izključno električni pogon ter povprečni porabi goriva po evropskem testnem krogu 3,8 litra na 100 kilometrov.

Sistem BMW eDrive konceptnega modela vključuje štirivaljni motor z notranjim zgorevanjem s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in električni motor, ki je prav tako delo BMW Group. Motor z močjo 70 kW (95 KM) črpa energijo iz visokonapetostne litij-ionske baterije. Baterijski sklop je mogoče polniti preko domače vtičnice in zadostuje za vožnjo do 30 kilometrov izključno na električno energijo, brez emisij. Visokonapetostna baterija, razvita za BMW Concept X5 eDrive, je nameščena na posebno varen položaj pod prtljažnim prostorom s praktično nespremenjeno prostornino. Na voljo so trije načini vožnje, glede na potrebe in razmere – možnost inteligentnega hibridnega pogona za optimalno ravnovesje med športnostjo in učinkovitostjo; izključno električni način vožnje brez emisij; ali pa način, ki ohranja trenutno napolnjenost baterije.

Edinstven karakter BMW Concept X5 eDrive poudarjajo oblikovni detajli. Letvice ledvičk, prečniki odprtin za zrak in intarzija v zadnjem odbijaču – vse v barvi BMW i Blue, razvite za blagovno znamko BMW i – predstavljajo privlačen kontrast s kovinskim barvnim zaključkom zunanjosti Silverflake. BMW Concept X5 eDrive je prav tako opremljen s strešnimi nosilci, priključkom za polnili kabel, ki med polnjenjem sveti in 21-palčnimi lahkimi aluminijastimi platišči v ekskluzivni, aerodinamično optimizirani obliki.

BMW Concept X5 eDrive - polnilno mesto

BMW Concept X5 eDrive - mogočen zadek