Leto je naokoli in kmalu bo prišel zimski čas, v katerem moramo poskrbeti za naše jeklene konjičke, s primerno zimsko obutvijo. Nemški avtomobilski klub ADAC je za letošnjo sezono testiral 32 zimskih gum.

Pri testiranju se upošteva 18 kategorij ocenjevanja. Opravljajo obsežna testiranja zaviranja na mokrem, zasneženem in celo poledenelem cestišču, pa tudi testiranje obrabe gum in porabe goriva. Strokovnjaki celo gume preizkusijo v praski na zasneženi cesti gorskega prelaza.

Malčki na večjih (185/60 R15):

Do nedavnega so Nemci testiranja opravljali z dimenzijo 185/60 R14. Z večanjem avtomobilov se je povečal tudi premer gum. Te po novem v veliki večini merijo 185/60 R15. Ta velikost gum je primerna za vozila kot so Audi A1, Citroën C3, Fiat Punto, Renault Clio, VW Polo in druga.

Z oceno »zelo priporočljivo« so ocenili 7 od 17 gum. Prvo mesto je zasedla guma Continental ContiWinterContact TS850. Na novo razvita guma Dunlop Winter Response 2 je lepo presenetila še posebej na mokrem cestišču, snegu in pri porabi goriva. Prav tako varčna je guma Semperit Speed Grip 2, Michelin Alpin A4 pa blesti pri majhni obrabi. Nokian WR D3 prepriča na suhi podlagi. Oznako »ni priporočljivo« v dimenzijah 185/60 R15 T sta dobili gumi Kormoran Snowpro b2 ter Marangoni 4 Winter E+. Guma Nexen Eurowin 600 je dobila oceno »pogojno priporočljiva« vendar je po besedah proizvajalca na skladišču le še manjša količina, ki jo bo nadomestil nov, izboljšan model Nexen Winguard Snow G.

ADAC

Srednji razred že na 17-palcih:

Dimenzija 225/45 R17 H je bila izbrana kot nekoliko širša športna zimska guma. Danes zelo pogosto že serijsko opremijo vozilo z nekoliko širšimi gumami. Med temi so vozila Audi A3, Mercedes razred C, Opel Astra, Škoda Octavia. Širše gume imajo nekaj prednosti v primerjavi z ožjimi modeli tako na suhem, kot tudi na mokrem cestišču. Celo na zasneženem cestišču se bolje obnesejo širše gume. A širše gume lahko pomenijo v dežju tudi slabost. Z njimi se poveča možnost akvaplaninga.

Med 15 testiranimi 17-palčnimi gumami so dobile oznako »zelo priporočljivo« štiri gume. Tudi v tej velikosti izstopajo gume Continental ContiWinterContact TS850. Zelo blizu po lastnostih so gume Bridgestone Blizzak LM-32S, ki se odlično obnesejo na mokri podlagi in Michelin Alpin A4 z najmanjšo obrabo. Devet zimskih gum se je odrezalo z oceno »priporočljivo«, dve gumi pa sta dobili oceno »ni priporočljivo«: Interstate Winter IWT- 2 in Sailun Ice Blazer WSL2.

Podrobne ocene lahko najdete v priloženih tabelah.

test zimskih 4test zimskih 5