Nova Opel Meriva je s svojo bogato in razvejano ponudbo motorjev na bencin, LPG in plinsko olje izjemno prepričljiva. Še posebej velja to za sodoben motor 1.6 CDTI, katerega izvedbi, z največjo močjo 100 kW/136 KM in 81 kW/110 KM, je dopolnila izvedba z največjo močjo 70 kW/95 KM.

Vstopna različica zaokroža trio na novo zasnovane in razvite generacije dizelskega motorja, prepoznavnega po veliki gospodarnosti porabe goriva in rafiniranosti delovanja, še posebej z omejeno hrupnostjo delovanja. Tudi zato se je motorja 1.6 CDTI oprijela oznaka »šepetajoči dizel«. Povsem novi motor 1.6 CDTI z največjo močjo 70 kW/95 KM je serijsko opremljen s sistemom Start/Stop in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Zamenjuje 1,3-litrski dizelski motor prejšnje generacije in v primerjavi z njim ima z 280 Nm, za 100 Nm večji največji navor. S posebej učinkovito turbo dizelsko tehnologijo se postavlja z zelo omejeno porabo in izpustom CO2. V kombiniranem ciklu porabi le štiri litre plinskega olja na 100 km, na kilometer vožnje pa izpusti v ozračje le 105 g CO2.

V primerjavi s prejšnjo generacijo motorja izpusti tako v ozračje za štiri grame manj CO2 na kilometer vožnje. Zato se Meriva v Nemčiji postavlja z oznako energetske učinkovitosti A+. Vsestransko prilagodljivem Oplovem enoprostorcu je ob vsem tem, združenje Aktion Gesunder Rücken e.V. (pobuda za zdravje hrbta), podelilo še posebno priznanje za celostno ergonomično zasnovo. Z novim vstopnim dizelskim motorjem je Opel Meriva kupcem na voljo od 16.916 evrov.

Nova Meriva 1.6 CDTI je že v skladu z merili za sestavo izpušnih plinov Euro 6. Njen izpušni sistem je namreč opremljen s posebnim sistemom redukcije dušikovih oksidov LNT (Lean NOX Technology). Katalizator LNT se samodejno regenerira, ko se hranilnik dušikovih oksidov napolni. Oplov sistem LNT je povsem brez vzdrževanja.