Huda Čehinja.

Fabia šteje 15 pomladi in je s tremi milijoni prodanimi primerki zagotovo uspešnica Češke znamke. Naloga tretje generacije je slednje število še povečati.

Fabia je postavljena na modularno MQB platformo, na kateri so grajeni vsi novejši produkti Volkswagnovega koncerna. Prinaša večjo varnost, boljše vozne lastnosti, več serijske opreme in nenazadnje več prostora. Slednje je pogojeno tudi z dimenzijami. V dolžino meri 3,99 metra, medtem ko je medosna razdalja narasla na 2,47 metra. Prtljažni prostor se je povečal na 330 litrov.

Škodine priročne rešitve (Simply Clever) je dobila tudi Fabia in sicer štejemo strgalo za led, skrito v pokrovu za točenje goriva, držalo za parkirni listek, predal pod voznikovim sedežem, predal za očala na stropu, prostor za pol litrsko plastenko v zadnjih vratih in še bi lahko naštevali. Kar se tiče varnosti je Fabia serijsko opremljena s šestimi varnostnimi blazinami, dodatno pa so na spisku še (odvisno od paketa opreme) še tempomat, elektronski nadzor diferenciala, sistem za preprečitev trka in opozorilnik v primeru utrujenosti.

Motorna paleto sestavljajo štirje bencinski in dva dizelska motorja. Osnovno predstavlja 1.0 MPI motor s 44 kW in 55 kW, sledi mu 1.2 TSI, ki je na voljo s 66 kW in 81 kW (možnost 7-stopenjskega DSG menjalnika). Dizelski motor 1.4 TDI razvije 66 oziroma 71 kW. Vsi motorji so opremljeni z Euro6 oznako.

Fabia je na voljo s tremi paketi opreme Active, Ambition in Style. V posebno ponudbo spada personalizacija okrasne letve na armaturi z lastno fotografijo, kar stane le 17 evrov. Vstopna cena Fabie 1.0 Active znaša 10.782 evrov. Za vstopno dizelsko različico bo potrebno odšteti vsaj 16.293 evrov, doplačilo za karavansko verzijo Combi znaša 660 evrov. Prav tako ni nezanemarljivo dejstvo, da ima Fabia tudi 6-letno jamstvo (ali 200.000 km).

Cenik Škoda Fabia

skoda fabia 3

skoda fabia 2

skoda fabia 5

skoda fabia 4