Iz Forda so sporočili, da bo novi Galaxy, sedemsedežni enoprostorec, prvič na voljo tudi z inteligentnim štirikolesnim pogonom, ki zagotavlja boljši oprijem in prenos moči na podlago.

Inteligentni sistem štirikolesnega pogona stalno meri oprijem gum s podlago in v hipu izračuna, kdaj in kam prenesti navor motorja. Vsakih 16 milisekund – dvajsetkrat hitreje, kot pomežiknemo – lahko sistem dodeli do 100 odstotkov navora motorja sprednjim ali zadnjim kolesom, potrebne prilagoditve pa opravi v samo 100 milisekundah. S posredovanjem navora samo tistim kolesom, ki in ko ga lahko najbolj koristno uporabijo, inteligentni štirikolesni pogon v primerjavi s sistemi stalnega štirikolesnega pogona le minimalno vpliva na porabo goriva in izpuste CO2.

Inteligentni štirikolesni pogon bo na voljo z 2,0-litrskim dizelskim motorjem TDCi  110 kW (150 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ter z 2,0-litrskim motorjem TDCi 132 kW (180 KM) in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom PowerShift.

Ford tako povečuje število modelov z inteligentnim štirikolesnim pogonom, ki ga je v Evropi uvedel SUV Kuga, zdaj pa sta lahko z njim opremljena tudi povsem nova Mondeo in S-MAX, pozneje letos pa bo na voljo tudi z razkošnim športnim terencem Edge.

FordGalaxy2015_Titanium_02