Mazda z novim predstavnikom vstopa v trenutno najbolj rastoči segment vozil tako v svetu kot tudi v Sloveniji. Mali mestni terenci so očitno IN. Praktične mere, prikupne oblike in za povrh še visok sedalni položaj. Ni kaj, očitno se Evropejci staramo ali pa smo samo iz leta v leto bolj leni.

Mazda CX-3 povzema linije družinskega oblikovanja. Kratki previsi, nizka linija stekel, velika platišča ter dolg motorni pokrov. Rezultat je nastopaški izdelek s 4,27 metra dolžine. V notranjosti nas pozdravi poznana zasnova armaturne plošče, ki si deli komponente Mazde2 in Mazde3. Tako zunanjost kot notranjost dajeta kvaliteten občutek, saj so izbrani materiali v potniški kabini kvalitetni, glede na segment katerega CX-3 zastopa.

Kvaliteta in materiali nista edini stvari, s katerima izstopa CX-3. Tu je še dolg seznam varnostnih sistemov, ki tako ali drugače olajšajo vozniku vožnjo. Sistem za izogibanje trku, aktivni tempomat, nadzor mrtvih kotov ter menjave pasov. Kamera na zadku, Head-Up zaslon, LED aktivni žarometi…

V ponudbi je pet stopenj opreme. Osnovna Emotion, sledi ji Challenge, Attraction, Revolution in najbolje založena oprema, Revolution Top. Slednja prinaša belo usnje na sedežih, ozvočenje Bose, osrednji 7-palčni zaslon. Na seznamu doplačil se znajde navigacijska naprava (500 evrov), kovinska barva (450 evrov) in Soul red barva (600 evrov).

Motorno paleto predstavljajo 1,5-litrski dizelski Skyactive-D motor s 77 kW (105 KM) ter dvolitrski bencinski SkyActive-G z 88 kW (120 KM) in s 110 kW (150 KM). Z vsemi tremi motorji je možna kombinacija samodejnega in ročnega šeststopenjskega menjalnika, medtem ko je štirikolesni pogon na voljo le z dizelskim in najzmogljivejšim bencinskim motorjem.

Mazdini predstavniki pravijo, da bo največ povpraševanja še vedno za bencinsko gnanimi izvedbami, delež štirikolesnega pogona pa naj bi se gibal okrog dvajsetih odstotkov. Ob sklenitvi prvih pogodb se je izkazalo, da bo največ zanimanja prav za CX-3 G120, s paketi Attraction in Revolution, ki dosegata ceno preko dvajset tisoč evrov. Najosnovnejša CX-3 stane 15.490 evrov. Cenik se nahaja na dnu članka.

Mazda CX-3 2

Mazda CX-3 3

Mazda CX-3 4

Mazda CX-3 5

Mazda CX-3 6

IMAG1179