Volvov luksuzni športni terenec je po trinajstih letih končno dobil naslednika. Športni terenec, ki temelji na novi čisto novi platformi, namreč poleg sodobnega švedskega dizajna ponuja prefinjeno notranjost, v kateri ima poleg vrhunskih materialov in izdelave glavno vlogo multimedijska naprava z velikim in zaslonom na dotik s funkcijami android auto in apple carplay.

Poleg dobrega počutja je eno od temeljnih poslanstev tega avtomobila varnost, saj želijo pri Volvu do leta 2020 doseči, da v njihovih vozilih ne bi bilo več smrtnih žrtev. Za doseg rezultat skrbijo nova generacija sistema za samodejno preprečevanje naletov city safety ter s sistem, ki zazna, če vozilo zapelje s ceste in s prilagajanjem položaja sedežev zagotavlja večjo varnost potnikov.

Novinec, ki sprejme pet ali sedem potnikov, je pri nas sprva na voljo v eni dizelski, eni bencinski ali pa v hibridni izvedbi z razponom moči od 165 do 300 kilovatov (od 225 do 407 KM). Vsi modeli so serijsko opremljeni z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, paleto pa bosta konec letošnjega leta dopolnila še vstopni dizel z oznako D4 in ter bencinar T5.

Za Volva XC90 so na voljo štirje paketi opreme. Osnovni Kinetic ponujala samodejno klimatsko napravo, laminirana stekla, tempomat, 18-palčna platišča, 8-stopenjski samodejni menjalnik, ESP, bluetooth, AUX in USB. Naslednji nivo Momentum ponuja: meglenke, električno odpiranje prtljažnika, ambientalna osvetlitev, 19-palčna platišča. Za zahtevnejše kupce je najboljša izbira oprema Inscription, ki ponuja 12,3-palčni zaslon, električno nastavljive sedeže, usnjeno oblazinjenje, 20-palčna platišča, ključ oblečen v usnje, LED aktivna prednja žarometa … Nivo opremljenosti R-Design ponuja podobno, le da je paket zasnovan v športnem duhu. Omeniti velja, da je v Volvu XC90 možno naročiti domala vse, predvsem pa velja izpostaviti zvočni sistem Bowers&Wilkins z 19 (devetnajstimi!) zvočniki.

V Sloveniji bo potrebno odšteti za najbolj opremljeno različico T8 Momentum 89.784 evrov. Vstopni model Volvo XC90 D5 AWD Momentum bo na voljo pri 69.558 evrih, „osnovni“ bencinar T6 pa za 78.155.

volvo xc90 2

volvo xc90 3

volvo xc90 4

volvo xc90 5

volvo xc90 6