Avtoprevozniki pozor!

V naši državi je registriranih več kot 6.000 prevoznikov, ki se profesionalno ukvarjajo s prevozno dejavnostjo, in približno 17.000 gospodarskih vozil. Večina avtoprevoznikov si je pred desetimi leti kupila Audija Q7, ki je z leti postal njihov zaščitni znak. Vsaj tako sklepava s kolegom.

Po desetih letih je pred nami povsem novo vozilo, ki je 325 kilogramov lažje od predhodnika in zato bolj prijazno denarnicam avtoprevoznikov, kar se tiče porabe goriva. Kljub temu, da smo v dobi varčevanja, pri Audiju zaenkrat ostajajo zvesti šestvaljnim motorjem. Tako sta ob začetku prodaje na voljo trilitrski bencinski motor s 245 kW (333 KM) moči in trilitrski dizelski motor z 200 kW (272 KM) moči. Obe izvedbi sta opremljeni s Quattro pogonom in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom Tiptronic. Proti koncu leta se paleti motorjev pridružuje še šibkejši šestvaljni dizelski agregat in priključni hibrid.

Pri Q7 je na voljo izbira dveh podvozij. Osnovne različice vozijo na jeklenem podvozju, s petvodilno zadnjo premo, za doplačilo pa je mogoče Audija Q7 opremiti z zračnim vzmetenjem, kar omogoča lažjo vožnjo po terenu, povečanje priklopne zmogljivosti na 3,5 tone in jasno več udobja med vožnjo. Prepoznavni sistem Audi Drive Select je razširjen na do 7 programov, ki spremeni delovanje menjalnika, servo krmiljenja in štirikolesnega krmiljenja. Naslednja novost pri Q7 je štirikolesno krmiljenje, ki deluje pri nizkih kot visokih hitrostih, s pomočjo elektromotornega pogona, ki zadnja kolesa premika za nekaj stopinj, z namenom boljših voznih lastnosti in lažjega manevriranja.

audi q7 4

Audi Q7 je napolnjen s sistemi, ki poenostavijo vožnjo. Na voljo je prenovljeni aktivni tempomat (deluje od 0 do 250 km/h), asistenca za zastoje (v povezavi s tempomatom, deluje do 65 km/h), prediktivna asistenca za učinkovitost (s kamerami in radarjem ocenjuje pot pred seboj in sugerira vozniku način vožnje), medtem ko paket varnostnih sistemov združenih v Pre Sense City (serijsko vgrajeni v Q7) prinašajo številne nove rešitve. Tako Audi Q7 opozarja za možnost trčenja pri zavijanju na levo, približevanje kolesarja po tistem, ko je avto že parkiran in motor izključen ter naleta od zadaj. Obenem Q7, s pomočjo kamer in številnih senzorjev, zmore tudi samostojno parkirati.

V terencu za zabavo skrbi MMI radio plus ali MMI navigacija plus, na voljo za doplačilo je tudi virtualni prikazovalnik. V ponudbi je še spletna aplikacija MyAudi, kjer se uporabniki registrirajo in po novem pregledujejo še servisno knjižico, spremno literaturo ter servisne ponudbe.

Audi Q7 s trilitrskim dizelskim motorjem stane od 69.900 evrov, bencinski Q7 pa vsaj 75.900 evrov.

audi q7 2

audi q7 3

audi q7 5

audi q7 7

audi q7 6