Agencija za preskušanje varnosti novih avtomobilov EuroNCAP je pred koncem leta izvedla obsežnejši test, med katerimi so preskusili kar 15 avtomobilov. Enajst jih je preskus prestalo z odliko, dva sta prejela štiri zvezdice, po dva pa tri in dve.

Preskusili so Lancio Ypsilon, Infiniti Q30, Nissan NP300 Navaro, Minija Clubmana, Lexus RX, Kio Optimo, Jaguar XF, Kio Sportage, Jaguar XE, BMW X1, BMW Z4, Renault Talisman, Opel Astro, Renault Mégane in Mercedes-Benz GLC.

Skoraj vsi novi avtomobili na zadnjem testu so bili opremljeni ne le z sistemi za samostojno zaviranje v sili (AEB) pri nizkih in visokih hitrostih, ampak tudi z izpopolnjenimi varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih, ki se bolje obnesejo med novejšimi preskusi čelnega trka v oviro s vsem sprednjim delom avtomobila. To se je seveda odrazilo v velikem številu landidatov, ki so osvojili pet zvezdic. Nekateri sistemi so sposobni zasilnega zaviranja tudi v primeru, ko pred avtomobil stopi pešec, kar bo prišlo do izraza prihodnje leto, ko bo agencija v svoje preskuse uvrstila tudi takšne pripomočke.

BMW Z4 kot tretji in zadnji letos preskušeni roadster ni bil kos izzivom preskusa in je osvojil le tri zvezdice. To bi lahko pripisali tudi dejstvu, da gre za le osveženi model, ki se po cestah vozi že več kot pol desetletja. Podobno velja tudi za Lancio Ypsilon, ki je razočarala na ključnih področjih avtomobilske varnosti in prejela le dve zvezdici.