Leta 1998 je Lexus svetu s prvim modelom RX predstavil povsem nov koncept prestižnih športnih terencev. Do danes so jih po vsem svetu prodali že okrog 2,2 milijona.

Toyotina prestižna znamka, ki je bila prvotno namenjena le ameriškemu trgu si torej že nekaj časa uspešno utira pot tudi na evropskih tleh. Prenova zopet pooseblja prestiž in eleganco. Markantne značilnosti so ogromna maska na nosu avtomobila, Bi-LED žarometi, LED zadnje luči, LED smerniki, LED meglenke… Skratka vse v LED tehnologiji.  Elegantno zastekljen pa je tudi zadnji (C) stebriček.

V notranjosti so veliko pozornosti posvetili podrobnostim. V usnje so oblekli sedeže (že v osnovni opremi), namestili so ogromen, 12,3-palčni osrednji prikazovalnik z »nešteto« funkcijami, prav tako pa so več funkcij dodelili tudi novemu »head up« prikazovalniku na vetrobranskem steklu. Izbirčneži si lahko izberejo denimo še vrhunsko ozvočenje Mark Levinson ali pametna vrata prtljažnika, ki se odpirajo že na migljaj z roko (s ključem v njej!), prav tako pa so električno zložljivi tudi nasloni zadnjih sedežev. Takrat je v prtljažniku lahko tudi do 1612 litrov prostora. Pomično stekleno strešno okno vas  bo stalo dodatnih 1900 evrov.

IMG_3049

Novi RX ima bolje prilagojeno vzmetenje (AVS), elektronsko upravljanje trdote pa si lahko zamislite tudi za prednji stabilizator, kar omogoča boljšo vodljivost in manj nagibanj v ovinkih. Več kot dovolj je tudi ostalih elektronskih pomagal, od 360 stopinjskega pogleda (kamere), vključno s sistemom RCTA, ki pomaga pri vzvratni vožnji s parkirišča…

Lexus RX je na voljo z več stopnjami opreme (Finesse, Buissines, Executive, Luxury, F Sport, F Sport Premium). Na voljo sta dva pogonska sklopa in sicer (oba v osnovi bencinska) 200t ter hibridni 450h. Dizla ni in ga tudi še ni na vidiku! Različico z dvolitrskim motorjem dobite tudi le s prednjim pogonom, z doplačilom 1400 evrov pa s štirikolesnim AWD. Motor zmore 175 kW (238 KM) moči. Drugi je na voljo s 3,5- litrskim V6 motorjem, močjo 193 kW (263 KM), oziroma s skupno močjo z elektromotorjema 230 kW (313 KM). V RX 200t moč prenaša šeststopenjski ročni menjalnik, v hibridu pa samodejni CVT. Osnovni Lexus RX je v Sloveniji naprodaj za 59.200 evrov, najdražji pa za 91.200. V letu 2016 naj bi prodali 40 avtomobilov, kar že samo po sebi zagotavlja posebno ekskluzivo.

IMG_3056