Lani ustanovljeno kalifornijsko podjetje Faraday Future, ki razvija sodobne rešitve električne mobilnosti, na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu predstavlja futurističen koncept električnega avtomobila. Model FFZero1 se sicer ponaša z električnim pogonom, ki proizvede več kot 1.000 »konj«.

Konceptni FFZero1 sicer ni predviden za prehod v serijsko proizvodnjo, a daje prvi vpogled na prihajajočo linijo vozil proizvajalca Faraday Future, ki načrtuje svoj pohod na trg že leta 2017. Superšportni električni enosedežnik se sicer naslanja na modularno platformo (Variable Platform Architecture), ki jo bodo uporabili pri svojih kasnejših serijskih produktih. Omenjena platforma je hkrati zasnovana tako za dvokolesno, kakor tudi štirikolesno gnana vozila, pri čemer je lahko vozilo opremljeno s tremi elektromotorji.

Za pogon prototipnega FFZero1 skrbijo kar štirje električni motorji, ki proizvedejo več kot 1.000 konjskih moči, do 100 km/h pa naj bi pospešil v treh sekundah. Avtomobil je hkrati opremljen z vrsto senzorjev, ki so potrebni za popolnoma avtonomno vožnjo.

Podjetje Faraday Future se sicer z razlogom predstavlja svetovni javnosti na letošnjem sejmu CES v Las Vegasu, saj ravno v tem mestu načrtuje postavitev svoje prve tovarne. Milijardo dolarjev vredna investicija naj bi ustvarila 4.500 novih delovnih mest, obrat pa bo obsegal tako oblikovalski center, kakor tudi proizvodni del.

Faraday Future je trenutno baziran v Los Angelesu in zaposluje 750 ljudi, precej kadra pa je k njim prešlo od njihove najbližje konkurence, podjetja Tesla.