Tehnični pregledi naj bi se novem izvajali pod budnim očesom Agencije za varnost prometa, saj ta želi s postavitvijo video kamer zagotoviti kakovostnejši pregled vozila ter zmanjšati kupovanje potrdil o tehničnem pregledu (podkupovanj).

Pred tremi meseci je policija ovadila 3 osebe, ki so opravljale tehnične preglede in brezhibnost vozila potrjevale zgolj na podlagi dokumentov v zameno za plačilo – podkupnino. Da bi takšno početje čim bolj zatrli, agencija v okviru novega zakona o motornih vozilih predlaga nadzor s kamerami. Z video nadzorom bi bilo možno primerjati verodostojnost vozila v sistemu z vozilom na preizkusni stezi. Osnovna ideja je, da bi vozilo pred vstopom fotografirali, medtem, ko bi druga kamera snemala trajanje pregleda.

Pojavile so se že prve opazke, saj je snemanje na nek način vdiranje v zasebnost, a agencija navaja, da bodo te posnetke gledale le pooblaščene osebe. Ob tem dodaja, da bi video nadzor zmanjšal korupcijo in s tem prisilil, da vsako vozilo opravi tehnični pregled ter se s tem izboljša varnost prometa.

Dokončen sklep o spremembi tehničnih pregledov bi lahko bil pripravljen nekje maja prihodnje leto. A pri tem se odprejo nova vprašanja. Kdo bo plačal stroške namestitve kamer, ali bodo zato dražji tehnični pregledi? Dejstvo pa je, da tudi če se korupcija izniči, se profesionalnost ter strokovnost kontrolorjev ne bosta izboljšali. So kamere torej res prava smernica za izboljšanje prometne varnosti?

Registracija mopedov obvezna!

https://www.avtofotomarket.si/aktualno/2016/10/20/nizje-kazni-za-neplacano-parkirnino/