Uporaba mobilnega telefona med vožnjo v zadnjih letih narašča. Kljub številnim preventivnim nasvetom in nešteto izrečenim ustnim opozorilom, pa se število voznikov, ki uporabljajo telefon med vožnjo avtomobila, ne zmanjšuje.

Britanska vlada zato predlaga politiko nične tolerance za voznike, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon. Posledično bodo tako lahko ostali brez vozniškega izpita.

Vlada bo z novim zakonom opustila možnost ”obnovitvenega” izpita oziroma opravljanje tečaja varne vožnje za zbijanje kazenskih točk. Hkrati bo povišala najnižjo kazen za prekršek uporabe mobilnega telefona med vožnjo, iz zdajšnjih 100 funtov na 200 funtov. Za prekršek pa bo voznik dobil 6 kazenskih točk.

using-mobile-phone-while-driving

Čeprav se je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo v Veliki Britaniji tekom let znižala, ministrica Theresa May poudarja, da je takšno početje med vožnjo družbeno nesprejemljivo.

Vlada je predstavila predlog tri mesece po hudi prometni nesreči, v kateri je umrla štiri članska družina. Voznik tovornjaka je ”visel” na telefonu in spregledal osebni avtomobil.

Iz tega izhaja nauk, da voznik, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, ne tvega samo svojega življenja, ampak tudi življenja sopotnikov in ostalih udeležencev v prometu.

Ali bo novi predlog zakona v Veliki Britaniji sprejet, pa bo znano v začetku leta 2017.

Kazni za prometne prekrške

Kazni za prekoračitev hitrosti

https://www.avtofotomarket.si/avto-nasveti/2016/10/05/kaj-morate-vedeti-o-vinjetah/