Vse bolj se nam j*** za vožnjo avtomobila!

Zakaj je ”blendanje” občasno priporočljivo, aplikacija PokemonGO najbolj inovativna in kako izboljšati prometno varnost na slovenskih cestah!

Ponovno slovenska klasika. Zabasan levi prehitevalni pas in prazen desni vozni pas avtoceste. Vklopim smernik, da bi šel naprej in vljudno poprosim za prostor. Seveda, avtomobil spredaj ne reagira, kljub temu, da je desni pas prazen. Na rahlo “poblendam”. Nič. Čez nekaj kilometrov pa začne avtomobil zanašati na desni pas, kakor, da bi voznik zaspal.

Zapeljem mimo in glej ga zlomka. Voznik belega avta nemoteno tipka po telefonu. Naslednji v koloni je bil voznik črnega avtomobila, ki seveda tudi ne opazi hitrejšega vozila v vzvratnem ogledalu. Ne reagira na nikakršen signal. Zapeljem na desni pas in sledim tempu, nakar prehitevalni pas še bolj upočasni. Pred mano, na desnem pasu, ni bilo nikogar, zato ne zavrem tako intenzivno. In čeprav vem, da to ni v skladu s predpisi, počasi odjadram mimo avtomobilov, ki se drenjajo na prehitevalnem pasu.

V iskanju krivca!

Veste kaj jih je zadrževalo? Nesposoben šofer? Ne. Tovornjak? Ne. Zadrževali so jih socialni, virtualni prijatelji, s katerimi so vsi vozniki vozil na levem pasu, komunicirali. Nihče ni spremljal prometa in ker je očitno med 90 in 100 km/h ”varno” viseti na Facebooku in podobnih aplikacijah, smo se morali prav vsi peljati toliko.

Res je dobro, da tehnologija omogoča komuniciranje kjerkoli in kadarkoli. Vendar moramo po zdravi pameti presoditi kdaj naj bi to bilo. Oziroma, v primeru, da tega ljudje nismo sposobni storiti, naj to stori tehnologija.

Še pomnite goljufive igralce igre PokemonGo, ki so z avtomobili lovili pošasti? Posodobitev jim je to onemogočila, saj igra zazna, da se telefon premika hitreje, kolikor lahko človek hodi/teče. To preprosto in enostavno stvar, bi lahko uvedli v vse pametne telefone. Ko se avtomobil premika, se funkcije pametnega telefona izklopijo (ja, kot potnik, bi na nekakšen način lahko uporabljal aplikacije…). Mogoče bi voznikom dopustil le telefonske klice v primeru, da ima avtomobil prostoročno telefoniranje ali te modernejše zadeve. 

S takšnim posegom bi dejansko najbolj učinkovito rešili prometno varnost, saj bi voznikovo pozornost večinsko fokusirali v vožnjo. Posledično bi vožnja ponovno postala zanimiva in se voznikom ne bi več ”jebalo” med vožnjo iz točke A do B.

https://www.avtofotomarket.si/aktualno/2016/12/12/poglejte-posledice-promente-nesrece-resevalnega-vozila-v-velenju-video/

Preden je povzročil nesrečo, je vožnjo v živo prenašal na Facebooku! – VIDEO