RAZKRIVAMO: Tukaj je razlog, zakaj se bomo po slovenskih avtocestah odslej vozili le 110 kilometrov na uro!

Osnutek odloka o kakovosti zraka, spisan s strani okoljskega ministrstva, napoveduje znižanje avtocestnih hitrosti v času zime s 130 km/h na 110 km/h. S tem ukrepom naj bi izboljšali zrak ter zmanjšali hrup.

Kot je zapisano v Prilogi osnutka odloka o kakovosti zraka, se bo po členu 4.2.3. po novem omejila hitrost na avtocestah in hitrih cestah v zimskem času. Hitrost se bo omejila na prometno obremenjenih delih. Torej, Ljubljanska obvoznica s priključki, avtocesta v okolici Celja ter Maribora.

Agencija z uporabo modela COPERT ocenjuje, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 km/h za četrtino manjši kot pri hitrosti 130 km/h. Pri zmanjšanju hitrosti s 130 km/h na 90 km/h pa je zmanjšanje emisij delcev kar 40-odstotkov.

Znižanje hitrosti zmanjša tudi obremenitve s hrupom, manjše so poraba goriva in emisije toplogrednih plinov, obenem pa je varnost udeležencev prometa večja ob nezmanjšani pretočnosti cest. Poskrbljeno bo za nadzor in uveljavljanje omejitev hitrosti.

Če bo odlok sprejet, bo omejitev hitrosti začela veljati 1.11.2017.

NE SPREGLEJ: Za nepravilno uporabo tablice po novem kar 5.000€ kazni!

FOTO: To so najbolj bizarni dogodki na slovenskih cestah!

NAZORNO: Tako enostavno vam lahko ukradejo avto! Poglej, da boš lahko to preprečil!