Novi Volkswagen Crafter – tokrat čisto Volkswagnov

Volkswagen je tokrat s posebnim ponosom predstavil novega predstavnika gospodarskih vozil, ki je v celoti nastal v rokah njihovih inženirjev, zanj pa so na Poljskem postavili novo tovarno.

To, da z Crafterjem ciljajo visoko ni nobena skrivnost. Kombi pa v segment prinaša obilico tehničnih rešitev, ki so med konkurenti nekaj posebnega. Karoserija je v celoti pocinkana in zato bolj obstojna na prerjavenje, poleg oblike pa je izboljšana aerodinamika, ki bo poskrbela za boljšo ekonomičnost vozila.

Notranjost je tokrat še korak bližje osebnim vozilom, volanski obroč je poznan iz drugih vozil znamke Volkswagen in tudi obdan v usnje, odlagalna mesta so nemško preračunana, na voljo pa je tudi vzmeten sedež.

Novi Crafter bo na voljo s tremi različnimi prenosi. Gnan bo lahko na prednji kolesni par, zadnji ali pa na vsa štiri kolesa. Dobro poznani 2,0-litrski dizelski TDI agregat je bil deležen nekaj sprememb. Razvije manj moči, kot smo vajeni iz osebnih vozil, a bo na račun tega bolj vzdržljiv, ter prilagojen na poganjanje različnih pomožnih agregatov pomembnih za gospodarske namene.

Prvi v razredu ima elektronski servo ojačevalnik volana, kar pomeni da lahko ponuja ogromno tehničnih rešitev. Med drugim tudi tisto famozno za samodejno vzvratno vožnjo prikolice. Senzorji za ovire so lahko nameščeni ob obeh bokih vozila, kar pomeni da bomo brez problemov vozili po manjših prostorih.

Crafterjeva prostornina znaša od slabih 10 m3 do 18,4 m3 odvisno od različice. Različica s kesonom je na voljo z enojno in dvojno kabino. Tovorni prostor je s svojimi 485 centimetri najdaljši v razredu, široka bočna vrata pa omogočajo nalaganje evro palete.

Potniško različico Crafterja lahko pričakujemo prihodnje leto. Vstopna cena se začne pri dobrih 25ih tisočakih, bodo pa vsi modeli s prvim majem pri slovenskem ponudniku v ponudbi z vključenim štiriletnim jamstvom.

7 stvari, ki jih morate vedeti o novem Volkswagen Golfu

Tuc tuc tuc – Volkswagen Up! 1.0 TSI BeatsAudio

Koroški avto leta 2016 – Volkswagen Tiguan 2.0 TDI DSG 4Motion Highline