Na več mestih slovenskega avtocestnega omrežja postavljajo stebre opremljene z nadzornimi sistemi. Kaj točno je v gradnji?

Kot kaže trenutno ni razloga za preplah, saj se izvajajo aktivnosti vzpostavitve elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg.

Na avtocestnem omrežju bo po novem 126 fiksnih cestninskih portalov nad avtocestami in hitrimi cestami, ki bodo uporabljali t. i. DSRC (Dedicated Short Range Communication) tehnologijo. Omenjena tehnologija bo omogočala brezžično komunikacijo med vozilom in obcestno napravo. Od 126 portalov, jih bo 15 dodatno opremljenih z napravami za stacionarni cestninski nadzor.

Trenutno na celotnem avtocestnem omrežju potekajo dela, ki med drugim zaobjemajo postavitev jeklenih varnostnih ograj na območju bodočih portalov, izkope za njihovo priključitev na električno in optično omrežje, kakor tudi za temelje portalov. Dela se opravljajo z zaporami odstavnih pasov, s katerimi lahko v najmanjši možni meri zmanjšujemo pretočnost prometa, saj določena dela terjajo tudi zaporo voznega pasu.

Sama postavitev prečke portalov čez avtocesto bo potekala postopno. Predvidoma najmanj do poletja. V čim večjem obsegu bo postavitev izvedena v nočnem času, ko je najmanj prometa, saj bo zaradi zagotovitve varnosti terjala kratkotrajno popolno zaporo posameznega dela avtoceste.

Cestninski portal je opremljen samo z DSRC antenami za komunikacijo z elektronsko tablico v vozilih. Na nadzornem portalu je poleg tega tudi oprema za nadzor, ki je namenjena zaznavanju morebitnih kršiteljev v primerih, ko elektronska tablica v vozilu ni zaznana ali je njen status nepravilen.

V Sloveniji se bo cestnina od težkih vozil predvidoma od začetka leta 2018 dalje zbirala v prostem prometnem toku. To pomeni, da se ta vozila zaradi plačevanja cestnine ne bodo več ustavljala pred zapornicami cestninskih postaj, ki bodo zaradi vzpostavitve novega elektronskega cestninskega sistema lahko postopoma odstranjene.

NOČNA MORA: Podražitev goriva za 83% preko noči!

SI VEDEL? Tudi če nimaš vinjete, se lahko tukaj pelješ brez. Popolnoma legalno!