Alfa Romeo Stelvio – SUV za strastno vožnjo

Legendarni Stelvio je najvišji italijanski gorski prelaz, do katerega vodi cesta, dolga dobrih 20 kilometrov in ima več kot 75 ostrih zavojev.

Maksimalni športni užitek za volanom ter suveren izkaz zmogljivosti na takšnih in bolj vsakdanjih poteh pa prinaša Stelvio, prvi SUV znamke Alfa Romeo, ki postavlja nova merila v razredu srednje velikih prestižnih SUV vozil. Skladno s tradicijo znamke Alfa Romeo se njen prvi SUV ponaša z brezhibno vodljivostjo kot pri pravem športnem avtomobilu, ki izhaja iz uravnotežene porazdelitve mase, najbolj neposrednega krmilnega razmerja v razredu in najsodobnejšega vzmetenja z ekskluzivno tehnologijo AlfalinkTM.

Za resnično najboljši oprijem cestišča je novi Stelvio opremljen še s štirikolesnim pogonom Q4, ki so ga razvili pri Alfi Romeo, in izbirnim mehanskim samozapornim zadnjim diferencialom. Poleg zmogljivosti in vodljivosti se Stelvio ponaša še z obilo prostora za potnike, da lahko uživajo v udobni vožnji.

Športna eleganca z mojstrsko obdelavo in vrhunskimi materiali je prisotna tudi v notranjosti. Voznik je v središču, kar se odraža v poševni sredinski konzoli, nekoliko valoviti armaturni plošči in usnjenem volanu, ki se učinkovito prilagaja vsem slogom vožnje.

“Alfini geni”

Instrumentna plošča s 3,5- ali 7-palčnim TFT zaslonom ponuja natančen pregled vseh pomembnih informacij, vmesnik med voznikom in avtomobilom pa je sestavljen iz dveh vrtljivih komand za preprosto in neposredno uporabo stikala Alfa DNA in sistema Alfa Connect. Slednji je glede na različico lahko opremljen s 6,5- ali 8,8-palčnim zaslonom z visoko ločljivostjo in vgrajeno navigacijo s tridimenzionalnimi zemljevidi. Udobno vožnjo omogočajo dvopodročna klimatska naprava, dovršeni informacijsko-razvedrilni sistem Alfa Connect in odlični zvočni sistem znamke Harman Kardon z 8, 10 ali 14 zvočniki, odvisno od različice. Stikalo Alfa DNA spreminja dinamično vedenje vozila glede na voznikovo izbiro: Dynamic, Natural in Advanced Efficiency.

Mere novega Stelvia – dolžina 468 centimetrov, višina 167 centimetrov in širina 216 centimetrov – izražajo moč, dinamičnost in kompaktnost. Prtljažni prostor s 525 litri se lahko kosa z najboljšimi tekmeci. Ima priročna električna prtljažna vrata in z izbirnim stikalom Alfa Rotary je možnih osem različnih stopenj odpiranja.

Poleg prepoznavnega sloga in odlične vodljivosti sta za novi Stelvio značilna še dva močna motorja, ki tudi najbolj izkušene voznike ne bosta pustila ravnodušne. V kombinaciji s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom Q4 spadajo ti motorji v novo generacijo popolnoma aluminijastih štirivaljnikov s pogonsko gredjo iz ogljikovih vlaken.

“Cuore Sportivo Alfa Romeo”

Motorno paleto predstavljajo 2-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in 206 kW (280 KM) moči ter  2,2-litrski dizelski motor s 154 kW (210 KM) moči. Ponudbo dopolnjujeta 2-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in 147 kW (200 KM) ter 2,2-litrski dizelski motor s 132 kW (180 KM). Oba sta opremljena s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom Q4. 2,2-litrski dizelski motor s 132 kW (180 KM) je na voljo s pogonom na zadnji kolesi.

Novi Alfa Romeo Stelvio se ponaša s številnimi dovršenimi varnostnimi sistemi, ki so na voljo kot serijska ali dodatna oprema. Integralni zavorni sistem (IBS), sistem opozarjanja na čelno trčenje (FCW), sistem avtonomnega zaviranja v sili (AEB), opozarjanje ob menjavi voznega pasu ( LDW), sistem za spremljanje mrtvih kotov (BSM) in sistem za zaznavanje vozil na zadnji strani vozila.

V ponudbi so trije nivoji opreme: Stelvio, Super in First Edition. Elegantno obliko modela poudarja 10 privlačnih barv karoserije in 13 litih platišč.

Osnovni model v kombinaciji z najšibkejšim dizelskim agregatom in pogonom na zadnji kolesni par je voljo od 34.990 evrov dalje. Najbolj popularen paket bo po napovedih zastopnika najmočnejši dizelski agregat s paketom Super s ceno 43.990 evrov.

Za najbolj zahtevne je tukaj predstavitveni paket First Edition, ki prinaša praktično vse, kar ponujajo pri Alfi Romeo in je na voljo izključno z najmočnejšim bencinskim agregatom. Cena za ekskluzivni paket znaša 52.490 evrov.

Avtomobil, ki piše novo zgodovino! – Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Bi-Turbo Quadrifoglio

Razprodane sanje! – Alfa Romeo 8C Competizione

Ciao Bella! – Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 120 TCT Super