POMEMBNO: Nova dajatev za lastnike osebnih vozil!

Za učinkovitejšo evidenco vozil ter manjšo obremenitev okolja smo pred sprejetjem predlogov zakona o letni dajatvi vozil v cestnem prometu.

Glede na to, da se letno razgradi le nekaj odsluženih vozil večina pa jih konča na divjih odlagališčih, se je Ministrstvo za infrastrukturo odločilo ukrepati po pravni poti. V lanskem letu so pripravili predlog sprememb zakona o letni dajatvi vozil v cestnem prometu, ki pa naj že zelo kmalu sprejeli.

Največja novost bo skrb za odjavljeno vozilo, za katerega bo lastnik moral vsako leto plačati 25-odstotkov letne dajatve. Najnižja predpisana dajatev za vozilo do skupne mase 3.500 kg je 25 evrov. Tako bo lastnik odsluženega vozila obvestilo o dajatvi prejel leto po tem, ko bo vozilo zadnjič registrirano. Če lastnik v 30 dneh ne bo poravnal dajatve, pade v postopek izvršbe.

Lastnik bo torej moral plačevati dajatev vse dokler ne bo predložil dokaza, da je odsluženo vozilo oddal v pooblaščeno razgradnjo ali ga prodal. V tem primeru bo dajatev prevzel novi lastnik. V primeru izgube lastniških papirjev pa se zadnji lastnik vozila dajatve reši z enkratnim plačilom 500 evrov. Seveda pa mora prej obvezno poravnati še morebitno zapadle obveznosti.

NE SPREGLEJ: Za nepravilno uporabo tablice po novem kar 5.000€ kazni!

Hrvati bodo med počitniško sezono podražili cestnine! Preveri, koliko več boš plačal!

RAZKRIVAMO: Policist na zloglasnem videoposnetku vložil tožbo zoper ženske, ki ga je snemala!