Ta zakon bo drastično podražil vožnjo po avtocesti!

Bruselj predlaga cestninjenje na podlagi prevožene razdalje. Vinjete za osebne avtomobile se bodo predvidoma poslovile leta 2027.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes predstavila zajeten sveženj za posodobitev cestnega prometa. Ta vključuje predlog zamenjave obstoječih sistemov cestninjenja, ki temeljijo na časovnem dejavniku, s sistemom na podlagi prevožene razdalje. Za tovornjake naj bi bil nov sistem uveden do leta 2023, za avtomobile pa do leta 2027.

Sveženj vključuje tudi predlog o digitalizaciji cestninjenja, kar naj bi voznikom omogočilo preprostejše potovanje po Evropski Uniji. V Bruslju te načrte primerjajo z ureditvijo telefoniranja v Uniji, saj bi za potovanje po Evropi potrebovali zgolj eno napravo. Povedano drugače – nič več nalepk na steklu avta in nič več dolgih čakalnih vrst na cestninskih postajah.

Pomemben del svežnja so tudi predlogi glede urejanja delovnih razmer voznikov tovornjakov s ciljem preprečitve socialnega dumpinga in zagotavljanja enakega plačila za enako delo. Novi predlogi naj bi zagotovili do okolja prijaznejše ceste, socialno pravičnejši in v prihodnost usmerjen cestni promet ter izboljšal konkurenčnost.

POMEMBNO: Nova dajatev za lastnike osebnih vozil!

NEZASLIŠAN POSNETEK: S kolesom skozi predor Dekani!

Prepoved vožnje z motornimi vozili čez najlepše prelaze Dolomitov!

Vir: STA