Boste prepoznali slovenskega policista v novi uniformi?

S 3. junijem 2017 lahko policiste na terenu videvate v nekoliko spremenjeni podobi. Začela je namreč veljati nova uredba, ki v zvezi s policijsko uniformo prinaša nekatere novosti.

Sprememba uredbe uvaja nekatere nove dele uniforme, pri nekaterih delih uniforme posodablja poimenovanje, določene pa so tudi nekatere posebnosti pri nošenju slovesne uniforme. Vidnejše spremembe bodo torej predvsem pri poletni in zimski uniformi.

Glede na naravo policijskih nalog so uvedli nekatere nove dele uniforme, ki policistom omogočajo boljšo gibljivost in večjo udobnost pri opravljanju operativnih nalog, hkrati pa so tudi precej enostavnejši za vzdrževanje.

Tako bodo policisti pri poletni uniformi namesto svetlo modrih srajc s kratkimi rokavi nosili polo majice v (prepoznavnejši) kombinaciji temno in svetlo modre barve, namesto sivih hlač temno modre taktične hlače in namesto dosedanjih čevljev visoke taktične čevlje. Še naprej bodo nosili modularno vetrovko temno modre ali rumene odsevne barve in poletno čepico. Vendar pa k tej kombinaciji uniforme ne bodo več nosili kape s ščitkom in kravate.

Pri zimski uniformi pa je razlika v tem, da bodo namesto svetlo modre srajce z dolgimi rokavi in kravate nosili temno moder puli. Pri zimskih hlačah in čevljih je sprememba enaka kot pri poletni uniformi, torej bodo policisti nosili temno modre taktične hlače in visoke taktične čevlje. Tudi k tej kombinaciji uniforme se ne bo več nosila kapa s ščitkom, ampak le čepica ali zimska kapa.

Ker se bodo novi deli uniforme uvajali postopoma, bodo na določenih delovnih mestih zaposleni še naprej nosili obstoječo poletno in zimsko uniformo. To zlasti velja za vodstva policijskih postaj, policijske inšpektorje ipd. Rok za uskladitev je namreč pet let, zato uredba tudi ne bo povzročila dodatnih stroškov. Vsi deli uniforme se bodo ob določenih pravilih uporabljali do izteka roka trajanja, novi pa se bodo postopno nabavljali.

POZOR: Jutri bodo na vas prežali novi radarji. Preveri kje in za koliko boste kaznovani!

NOV ZAKON: 400 EUR kazni za vrtenje števca, snemanje vozil na tehničnih!

POZOR: Od danes naprej je kajenje v avtomobilu lahko kaznivo!