Seat Ibiza – Nekoliko krajša, a bolj posebna in zavidljivo opremljena

Najbolje prodajana španska Ibiza, ki se je po svetu prodala v več kot 5,4 milijona primerkih je tokrat zapeljala v svojo peto generacijo.

Tokrat je naredila bistven napredek v ponujeni tehnologiji, a kljub temu ostaja zvesta svojemu rodnemu temperamentu. Za slovenski trg izredno pomemben model je tokrat izgubil par milimetrov dolžine in enega višine, a je zahvaljujoč premierni uporabi nove MQB A0 platforme pridobil v vseh ostalih pogledih. Tudi prostornosti. Medosje je za skoraj 10 centimetrov daljše, avtomobil je 6 centimetrov širši in ponuja kar 60 litrov večji prtljažni prostor, ki zdaj “požre” kar 355 kubičnih decimetrov.

Karoserija je utrjena in izdelana z večjo natančnostjo kot predhodni modeli. Vse skupaj naj bi po besedah uvoznika upravičilo pričakovanje vseh petih varnostnih zvezdic na testiranju NCAP.

Ob lansiranju so na voljo zgolj tri različice litrskega trivaljnega motorja.

Tisti z oznako MPI bo brez prisilnega polnjenja priskrbel 65 konjev, tlačno polnjen TSI pa bo proizvedel 95 ali 115 vrancev. Ob začetku novega šolskega leta pa lahko pričakujemo ponudbo dopolnjeno s priljubljenim 1,6-litrskim dizelskim agregatom TDI z 80, 95 in 115 konji in močnejšim 1,5-litrskim bencinskim, 150 konjskim TSI motorjem. Pričakujemo pa lahko tudi različico na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Stopnje opreme so poznane s prenovljenega Leona. Poleg standardnih, Reference, Style in FR, je tokrat v ponudbi še različica Xcellence, ki je cenovno pozicionirana na istem mestu kot slednja, a je naravnana bolj na udobje, kot športnost.

Spisek opreme je lahko zavidanja vreden. Vsa svetlobna telesa lahko tokrat svetijo v polni LED tehniki. Vrata vozila se bodo lahko odklepala brez ključa. Izboljšan je varnostni asistent pred naletom. Naročite pa lahko še radarski tempomat in kar 18 palčna platišča. Posodobljen je multimedijski prikazovalnik, ki zdaj vsebino (in vzvratno kamero) z osveženo grafiko prikazuje na 8 palčnem LCD zaslonu. Pod njim se zdaj nahaja tudi samodejna dvopodročna klima. Avdiofili pa boste zagotovo navdušeni nad paketom ozvočenja Beats, ki ga sestavlja 6 zvočnikov in nizkotonec.

Najbolj očitna pa je tudi opcija posebne, nove rožnato zlate barva, ki se nadaljuje v notranjosti.

Vstopna cena za novo Ibizo z akcijskim popustom znaša 11.500 EUR. Za model, ki ga vidite na fotografijah, pa boste odšteli vsaj 15.428 EUR. Pripravljeni pa so tudi posebni paketi dodatne opreme.

Letošnji plan prodaje znaša 300 vozil, boste pa zaradi omejenega števila vozil morda morali nekoliko počakati.

POZOR: DARS vas bo po novem za takšno početje oglobil s 1.600 EUR kazni!

Boste prepoznali slovenskega policista v novi uniformi?

Borec ”križarske” vojne! – Renault Clio dCi 110 Intens