Jeep Compass – Terenec, ki zapolnjuje vrzel kultne znamke

Pri podjetju Jeep so našemu trgu namenili še en model. Compass je za slabih 15 centimetrov daljši od manjšega Renegade-a in zgolj za 5 centimetrov daljši od večjega modela Cherokee.

Oblikovan v slogu večjega Grand Cherokeeja pa bo kupce, poleg videza, kupce prepričeval z naprednim štirikolesnim pogonom, ter terenskimi zmogljivostmi, ki so tudi zaradi visokih vstopnih in izstopnih kotov vodilne v razredu.

Oblikovan je v pravem Jeep stilu. Na to nakazuje tudi tipična prednja maska s sedmimi režami, linije pa se nadaljujejo tudi znotraj. Notranjost deli določene elemente z manjšimi, druge pa z večjimi predstavniki znamke. Na sredini armaturne plošče pa boste lahko, odvisno od opreme, vsebino multimedijskega vmesnika spremljali na 5, 7 ali kar več kot 8 palcev velikem zaslonu na dotik. Aplikacija pa bo lahko na njem prikazovala tudi zanimive podatke o terenski vožnji, kot sta naklon in nagib vozila, ter tlak v pnevmatikah.

Poleg različice s pogonom na prednji kolesni par sta na voljo tudi dva nekoliko različna sistema, s prenosi na vsa štiri kolesa. V osnovi bo moč speljana na prednji kolesni par, po potrebi pa tudi na zadnjo os, za kar skrbita dve sklopki – ena v odgonu, druga pa znotraj zadnjega diferenciala, kar bo z zmanjšanim uporom pripomoglo tudi k nižji porabi goriva. V najbolj terensko obarvani različici Trailhawk pa bo štirikolesni sistem deloval z nižjimi prenosi pogona.

Vstopni motor je tokrat bencinski 1,4-literski MultiAir s 140 konji in pogonom na prednji par koles, enak s 170 konjskimi silami, samodejnim 9-topenjskim menjalnikom in pogonom na vsa štiri kolesa. Dizelske vrste pa zaseda 1,6-literski agregat s 120, ter 2,0-literski s 140 in 170 konjskimi silami.

Varnost vseh varnostnih sistemov, ki so vgrajeni na vozilo (teh je lahko tudi 70), dokazuje ocena vseh petih zvezdic na evropskem Euro NCAP testu, kot visoka ocena vseh drugih priznanih družb varnosti v prometu.

Vstopna cena modela Compass z bencinskim motorjem znaša 23.490 EUR, za štirikolesno gnanega boste odšteli vsaj 35 tisočakov, dizelski pa bo vaš za 26.190 EUR.

Urbana avantura – Jeep Renegade 1.6 Multijet TCT Limited

Civiliziran Apalač – Jeep Cherokee 2.0 Jtdm Limited