To je nova pošast slovenske policije! Preveri, kaj bodo z njo počeli…

Slovenska policija je od danes bogatejša za še eno vozilo, ali bolje rečeno stroj, s katerim bodo razvnete kršitelje pravočasno ohladili.

Danes, 17. novembra 2017, sta predstavnika Ministrstva za notranje zadeve in Policije predstavila specialno vozilo z vodnim topom. Specialno vozilo z vodnim topom je v slovenski in drugih evropskih policijah namenjeno uporabi na množičnih nasilnih demonstracijah, športnih ali drugih rizičnih prireditvah, kjer prihaja do množičnega in hujšega kršenja javnega reda, vandalizma, ogrožanja življenja ljudi in uničevanja premoženja.

Kot je povedal Tomislav Omejec iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, se policisti za uporabo vozila ves čas usposabljajo in ga uporabijo le, če to dopuščajo z zakonom določeni pogoji in ko je to potrebno.

Način posredovanja policije ob nasilnih dogodkih in posledično stopnjevanje uporabe prisilnih sredstev sta odvisna od vrste okoliščin. V skladu z zakonskimi pogoji policija npr. lahko uporabi plinska sredstva, konjenico, posebna motorna vozila, vodni top in druga prisilna sredstva.

Treba je poudariti, da je posredovanje policistov z uporabo prisilnih sredstev, kot so palice, službeni psi, konjenica ipd., slabša možnost, ko je potrebno ukrepanje zoper množico, saj so policisti v neposrednem stiku z množico, kar ima lahko za posledico poškodbe tako na strani policistov kot kršiteljev. Uporaba vodnega curka je zato milejša oblika uporabe prisilnih sredstev, kot je neposredno delovanje policistov na množico.

PAZI: Tudi s takšnimi avtomobili bodo na vas prežali slovenski policisti!

Preveri, koliko je drvel rekorder policijske akcije merjenja hitrosti!

PAZI: Sekcijski radar na Trojanah se poslavlja! A previdno, prihaja 7 novih!

Vir: MZN