Slovenska premiera: Mercedes Benz razred X

Kljub temu, da pri Mercedesu zatrjujejo, da bodo v segment pickupov vnesli precejšnjo mero prestiža in kvalitete, se v razredu X skriva čisto pravcato delovno vozilo.

Mercedes razred X res stavi na premijsko noto, vendar pod glamurom se v bistvu skriva Nissan Navara. Posledično je zato X tudi zelo zmožen delovni konj. Nosilnost znaša nekaj čez tono, masa, ki jo lahko “klasa X” vleče, pa lahko sega vse do treh ton in pol. Širina kesona zadošča dimenzijam euro palete. Poleg vseh priročnih rešitev bo razred X kot prvi v segmentu nudil serijsko osvetlitev kesona z vgrajeno 12-voltno vtičnico za dodatne porabnike.

V kabinskem prostoru se bodo nahajale že znane Mercedesove poteze, ki bodo v ta segment ponesel precej visoke standarde. Tako bomo v razredu X našli elektronsko nastavljive sedeže v prvi vrsti, 8,4-palčni zaslon ter najnaprednejše povezljivostne storitve. Skratka, ambient in asistenčno-varnostna zmogljivost bo precej podobna tisti v aktualnih “zvezdinih” modelih.

Razred X bo na voljo s tremi sklopi opreme; PURE, ki je klasična robustna izvedenka, PROGRESSIVE s poudarkom na udobju in prestižu ter POWER, kot nekakšna vrhunska različica urbanega življenjskega sloga.

Pod motornim pokrovom bomo sprva našli le 2,3-litrski 4-valjni dizelski agregat v dveh močnostnih različicah, in sicer z oznakama X 220d (120 kW / 163 KM) ter X 250d (140 kW / 190 KM). V sredini 2018 bo razred X na voljo tudi z V6 agregatom, ki bo zmogel 190 kW (258 KM) ter zajetnih 550 NM navora. Vozilo bo sprva na voljo z vklopljivim 4MATIC štirikolesnim pogonom za nižje hitrosti ter opcijsko zaporo diferenciala zadnje osi, zato terenske zmogljivosti niso pod vprašajem, v 2018 bo na voljo tudi s stalnim štirikolesnim pogonom (v V6 serijsko).

Vstopna cena razreda X znaša 36.990 evrov. Štirikolesni gnan X 250d 4MATIC stane vsaj 41.630 evrov, najboljša oprema Power pa bo navrgla še dodatnih devet tisočakov.

Kavalirski poslovnež s prtljažnikom. – Mercedes Benz E T 220d

Prenovljeni Mercedes-Benz razreda S

Business C-class – Mercedes-Benz C 220d