Slovenska premiera: Volvo XC40

S prihodom XC40 so v paleti vozil Volvo prvikrat na voljo trije različni športni terenci, ki nastopajo v različnih segmentih. Volvo z novim XC40 tudi prvič vstopa v segment kompaktnih športnih terencev, ki je v tem trenutku najhitreje rastoči avtomobilski razred.

XC40 je prvi Volvo, izdelan na podlagi nove modularne arhitekture CMA, na kateri bodo v prihodnosti nastajali novi modeli serije 40 in električni avtomobili. XC40 je tudi prvi, ki bo omogočal deljenje z družinskimi člani, znanci in prijatelji, s pomočjo novo zasnovanega digitalnega ključa, ki deluje v sklopu aplikacije Volvo On Call. XC40 bo omogočal posojanje avtomobila, ne da bi prijatelju ali znancu
fizično izročili ključ avtomobila. In za konec še prvo mesto, ki je najbolj aktualno, sije najbolj močno in je za znamko Volvo najslajše – XC40 je sploh prvi Volvo v zgodovini, ki je osvojil odmevni naslov Evropski avto leta.

Inovativno prostorna notranjost

Ko govorimo o tem, da je XC40 v mnogočem prvi, ne smemo pozabiti tudi na njegov radikalno nov pristop pri shranjevanju stvari v notranjosti avtomobila. Za več prostora je zaslužna tehnologija Air Woofer – gre za novo vrsto zvočnikov, ki so nameščeni za nadzorno ploščo, kar v kabini sprosti dodaten prostor. Tako so predali v vratih dovolj veliki, da je vanje možno spraviti torbico, osebni računalnik ali plastenko. Poleg tega je v osrednji konzoli na voljo prostor za mobilni telefon, ki omogoča brezžično polnjenje baterije. Izdatno mero funkcionalnosti nudi tudi prtljažnik, opremljen z zložljivimi tlemi, skritimi predali za vrednejše predmete ter obešali za nakupovalne vrečke.

Nagrajene varnostne tehnologije

Neločljiv del XC40 je seveda tudi že pregovorna Volvo varnost. Opremljen je z nagrajenimi varnostnimi tehnologijami, po zaslugi katerih bo obveljal za enega od najbolj varnih kompaktnih športnih terencev na trgu. Varnostna in asistenčna oprema vključuje sisteme City Safety, Pilot Assist, sistem proti zapustitvi cestišča (Run-Off Road Protection and Mitigation) in Cross Traffic Alert s 360-stopinjsko kamero, ki skupaj olajšujeta parkirni manever. XC40 potnike ščiti tudi z izjemno trdno karoserijo, v veliki meri izdelano iz borovega jekla.Prednji sedeži z WHIPS tehnologijo zmanjšujejo možnost poškodb vratu ob trku od zadaj, v primeru zaznave trčenja pa se prednji varnostni pasovi avtomatsko dodatno zategnejo in zagotovijo, da so potniki v primeru trka trdno na svojih mestih. Če avtomobil dvigne v zrak, sedeži v primeru trdega pristanka absorbirajo energijo in zaščitijo hrbtenico.

Pogonski agregati

Novi kompaktni SUV je na voljo z dvema motorjema – dizelskim D4 (190 KM) in bencinskim T5 (247 KM). Spomladi prihajajo na trg še trije, in sicer D3 (150 KM), T3 (156 KM) in T4 (190 KM). Kasneje bosta temu dodana še priključni hibrid in tudi povsem električna različica vozila. XC40 je prvi model znamke Volvo, ki bo na voljo z novim 3-cilinderskim motorjem.

Od začetka prodaje v Sloveniji je XC40 na voljo že od 39.990 EUR (XC40 D4 AWD A Momentum+). Spomladi bodo dostopne tudi cenovno bolj ugodne različice. XC40 z motorjem T3 s prednjim pogonom bo na voljo za 29.990 EUR, z motorjem D3 pa za 31.990
EUR. Oba osnovna modela XC40 sta ob proslavitvi naslova Evropski avto leta 2018 še dodatno opremljena s paketoma Light in Business.

Volvo XC60 je najvarnejši avtomobil leta 2017

Kvaliteta pred kvantiteto! – Volvo XC90 D5 AWD R-Design

Cheeseburger brez sira, prosim? – Volvo V60 CrossCountry D3 Momentum