Novi obraz družine Q: Audi Q8

Novi Audi Q8 združuje eleganco štirivratnega luksuznega kupeja in praktično vsestranskost velikega športnega terenca. Razkošno opremljen, vsestransko povezan in robustno zasnovan za vožnjo stran od utrjenih cest je Audi Q8 suveren spremljevalec za posel in prosti čas.

Audi Q8 je nastal na VAG-ovi platformi MLB, na kateri že »slonijo« Touareg, Bentayga, Urus ter Q7. Ključne dimenzije so dolžina s 4,99 metra, 1,71 metra v širino in okrogla dva v širino. Medosna razdalja znaša kar tri metre, kar omogoča namestitev pomične zadnje klopi s tremi posameznimi sedeži ter prtljažnik z osnovnim volumnom kar 605 litrov.

Na cesti ga boste le stežka zgrešili, saj bo Q8 s seboj pripeljal tudi nekaj oblikovne svežine, ki jo je načel nedavno predstavljeni A8. Glede na velikega Q7 bo Q8 nekoliko manjši v vseh smereh, prepoznali pa ga boste po novi maski z izrazitimi v krom odetimi hladilnimi režami ter seveda kupejevsko karoserijsko obliko. Svetila bodo seveda svetila v LED tehnologiji, sprednji žarometi bodo pričakovano matrični.

Ob premieri bo na voljo le kot Q8 50 TDI, kar nakazuje na trilitrski šestvaljni dizel z močjo 213 kW (286 KM) ter 600 Nm navora, ki mu bo v pomoč t. i. mehki hibridni sistem (MHEV) z 48-votnim električnim sistemom. Naslednje leto sledita še Q8 45 TDI (trilitrski dizel z 231 KM) ter Q8 55 TFSI (trilitrski tubobencinar z 340 KM). Pogon bo v vseh primerih speljan preko 8-stopenjske Tiptronic avtomatike na vsa štiri kolesa.

Vozilo bo pričakovano tehnološko izstopalo in bo tako opremljeno z najnovejšim zračnim podvozjem ter najsodobnejšo multimedijsko in digitalno tehnologijo v segmentu. Pričakujte veliko digitalizacije ter kar najboljše materiale. Več pa ob prihodu na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta.

V napetem pričakovanju: prototip Audi e-tron v Faradayevi kletki

Nemški poslovnež z nahrbtnikom: Audi A6 Avant

Športni terenec kot se šika! – Audi Q5 2.0 TDI Quattro Sport