Bomba z Bavarske: To je novi BMW X5

V pričakovanju serije 8 in velikana X7, se je javnosti urno predstavila četrta generacija modela X5. Najbolj prodajanega športnega terenca z oznako X čaka težka naloga, a kot je razbrati s fotografij ter prvih tehničnih podatkov, bo novinec štafetno palico zlahka prevzel.

Oblikovno se X5 naslanja na manji X3 ter prihajajoči X7 in čeprav oblikovno ne predstavlja revolucije, se slednja skriva pod karoserijo in v kabini. A najprej družinsko pomembni podatki. V dolžino je nekaj pridobil in zdaj sega skoraj do 5 m dolžine, širina zaokrožena na 2 m in medosna razdalja na skoraj 3 m. Po izboru opreme bodo na voljo izvedbe BMW xLine in M Sport ter poseben program BMW Individual.

Na trg prihaja v novembru, takrat pa bo možno izbirati med štirimi pogonskimi enotami: vrstnim šestvaljnim bencinskim motorjem z 250 kW/340 KM v BMW X5 xDrive40i in dva vrstna šestvaljna dizelska motorja z 294 kW/400 KM v BMW X5 M50d ter 195 kW/190 KM v BMW X5 xDrive30d.

Osemstopenjski menjalnik Steptronic je vgrajen standardno, tako tudi pogon xDrive z učinkovitejšim nadzornim sistemom in poudarkom na zadnjih kolesih ter prvič z izbirnim paketom Off-Road. V standardni ponudbi bodo: dinamični nadzor blažilnikov z elektronsko krmiljenimi blažilniki, nadzorni in prikazovalni sistem BMW Live Cockpit Professional, ki vključuje operacijskega sistema iDrive, ki vključuje popolnoma digitalni kombinirani instrument in 12,3-palčni nadzorni prikazovalnik, telefonija z brezžičnim polnjenjem za združljive mobilne telefone in ključ z zaslonom BMW, ki prikazuje podatke o stanju vozila in omogoča uporabniku nadzor nad funkcijami vozila.

Omeniti velja še inovativni paket sistemov za pomoč vozniku Driving Assistant Professional. Prvič je na voljo pomočnik za zaustavitev v sili, ki po potrebi samodejno zavira vozilo in ga usmeri na stran ceste, parkirni pomočnik z avtomatskim vzdolžnim in prečnim usmerjanjem in novi pomočnik za vzvratno vožnjo prevzame krmiljenje, da manevrira vozilo po poti, ki je bila nedavno vožena naprej – na razdalji do 50 metrov. Parking Assistant Plus pa vključuje tudi funkcije Surround View, Top View, Panorama View in Remote 3D View.

Lastna hvala, se pod mizo valja! – BMW X5 xDrive25d

Kralj je mrtev, živel kralj. – BMW X5 xDrive30d

Hitler izve resnico o BMW X5