Slovenska premiera: Renault Megane R.S.

Renault je na slovenske ceste primeljal najbolj vročega Megana ta hip. Novi turbo motor, štirikolesno krmiljenje in pet-vratna zasnova so spremembe, ki jih vpeljuje tretja generacija Megana R.S.

Prva generacija Megana R.S. je postavila temelje, druga je burila domišljijo in navdušila slehernega bencinskega fanatika … Tretja bo brez kančka dvoma imela možnost, da bo poleg zasanjakov, okužila še koga.

Novi R.S. bo na voljo zgolj v pet-vratni formi, kar naj bi privabilo širši krog kupcev. Prav tako se lahko pohvali s štirikolesnim krmiljenjem (4Control), ki je trenutno še edinstven sistem v tem segmentu. To pomeni, da se pri nižji hitrosti zadnji kolesi obračata v nasprotno smer kot prednji, medtem ko se pri višji hitrosti prednji in zadnji kolesni par zasuka v isto smer. Posledično je pri nizki hitrosti bolj okreten, pri višjih pa bolj vodljiv.

Druga novost Megana R.S. je skrita v njegovih obesah. Reault je namreč vse štiri blažilnike opremil s hidravličnimi blokadami hoda, te pa pomagajo preprečevati učinek odboja in nihanja, kar omogoča optimalen nadzor stika med pnevmatiko in cestiščem.

Povsem nov je tudi 1,8-litrski turbo motor, ki zmore 205 kilovatov (280 KM) moči in 390 Nm navora. To omogoča pospešek z mesta do 100 km/h v 5,8 sekunde ter navišjo hitrosti 255 km/h. Za prenos moči skrbi 6-stopenjski ročni oziroma 6-stopenjski samodejni EDC menjalnik, ki omogoča večstopenjsko prestavljanje navzdol in optimalno speljevanje z mesta (launch control).

Velja omeniti, da bo Renault Sport do konca letošnjega leta ponudil tudi različico Trophy, ki bo imela moč motorja povečano na 300 KM, največji navor pa 400 Nm. Serijsko bo vsebovala še podvozje Cup, 19-palčna platišča ter zavorne kolute iz kombinacije aluminija in jekla.

Novega Megana R.S. Bodo izdelovali v mestu Palencia, ki leži 235 kilometrov severozahodno od Madrida. Cena novega Megana R.S. znaša 29.390 evrov, oziroma 31.090 evrov v kolikor se odločite za verzijo s samodejnim menjalnikom EDC.

Dostopen dirkalnik. – Renault Megane RS Trophy 275

To je neusojeni avto slovenskih policistov! – Renault Megane Grand Tour 1.6 dCi EDC Bose

Te gane? – Renault Megane TCe130 Bose