Ford Mustang: Iz tovarne zapeljal jubilejni primerek

Ford slavi, saj so dosegli pomemben mejnik – izdelali so 10-milijontega Mustanga, najbolje prodajani športni avto v ZDA v zadnjih 50 letih in najbolje prodajani športni avto na svetu že tri leta zapored.

10-milijonti Ford Mustang, ki je zapeljal s proizvodne linije obrata Flat Rock v Michiganu, ZDA, je tehnološko napredni kabriolet GT modelnega leta 2019 v barvi Wimbledon White, z motorjem V8 s 460 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, opremljen z najsodobnejšimi asistenčnimi tehnologijami. Prvi serijski Mustang (VIN 001), ki so ga izdelali leta 1964, je bil prav takšne barve; isti model je poganjal motor V8 s 164 konjskimi močmi, dopolnjen s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

Doseženi mejnik so proslavili Fordovi zaposleni na sedežu družbe v Dearbornu in v obratu Flat Rock, za poseben pečat pa so poskrbeli preleti treh vojaških letal iz druge svetovne vojne P-51 Mustang in parada Mustangov iz petih desetletij proizvodnje, ki so se zapeljali od Dearborna do Flat Rocka, kjer trenutno izdelujejo Mustange.

V 54-letni zgodovini proizvodnje je imel Mustang še nekaj ‘rojstnih krajev’, saj so jih poleg obrata v Dearbornu, kjer so ustvarili originalnega Mustanga, izdelovali tudi v San Joseju v Kaliforniji in Metuchenu v New Jerseyu.

Najbolje prodajani športni avto

Mustang je v skladu s Fordovo analizo podatkov o kumulativnih registracijah novih vozil v vseh segmentih športnih avtomobilov za obdobje od leta 1966 do 2018, ki jih zbira agencija HIS Markit, najbolje prodajani avto v Ameriki v zadnjih 50 letih.

Od začetka prodaje na stari celini leta 2015 je Ford v Evropi prodal več kot 38.000 Mustangov.

Lani so na 13 evropskih trgih, vključno z Veliko Britanijo in Španijo, Mustangi so prodajo prehiteli Porscheja 911. Med vodilno peterico evropskih držav z največ prodanimi Mustangi v letu 2017 so Nemčija, Velika Britanija, Francija, Belgija in Švedska.

Slovenska premiera: Ford Fiesta ST in Ford Mustang

Ford Mustang je tretje leto zapored najbolje prodajani športni kupe na svetu

Varčen Mustang? Narobe svet!