Električen ekosistem na otoku Belle-Île-en-Mer

Skupina Renault je v sodelovanju s skupnostjo občin Belle-Île-en-Mer, podjetji Morbihan Energies, Les Cars Bleus in Enedis razvila skupen projekt, ki so ga poimenovali FlexMob’île.

Namen tega pametnega električnega ekosistema je olajšati energetski prehod na francoskem otoku Belle-Île-en-Mer, ki leži ob južni obali Bretanje. Ta pobuda je nadaljevanje inovativnega programa pametnega otoka brez rabe fosilnih goriv (Smart Fossil Free Island), ki ga od februarja letos razvijajo na otoku Porto Santo v portugalskem otočju Madeira.

Od leta 2019 bo prebivalcem in obiskovalcem otoka Belle-Île-en-Mer na voljo park električnih vozil za samopostrežen najem. Vozila Renault ZOE in Kangoo Z.E. iz tega programa se bodo napajala na polnilnih vtičnicah, ki bodo nameščene v bližini najbolj obiskanih krajev na otoku.

Ta nova storitev deljene rabe vozil bo izkoriščala višek energije iz sončnih elektrarn na strehah glavnih javnih stavb na otoku. Na primer, na streho šolskega poslopja nameščeni sončni paneli med tednom skrbijo za ogrevanje in osvetlitev razredov, konec tedna in med počitnicami pa bodo z njihovo energijo polnili električna vozila.

Kot zanimivost velja omeniti, da bo Renault za največje počitniške zmogljivosti opremil z akumulatorji električnih vozil v njihovi drugi življenjski dobi. Ti akumulatorji bodo služili za shranjevanje električne energije, ki jo bodo čez dan proizvedle sončne elektrarne, za izrabo zvečer, predvsem za ogrevanje počitniških bungalovov.

Tako bo naselje lahko podaljšalo turistično sezono, ki so jo doslej omejevali stroški uporabe centralnega ogrevanja.

Zakaj se toliko obremenjujemo z dosegom? – Renault ZOE

Ambasador dobre volje!- Renault Twizy Techno 80

Električna lastovka. – Renault ZOE