Še pomnite naslovnice medijev dobre štirinajst dni nazaj?  Vas je strah drveti po levem pasu gorenjske avtoceste? Neprestano spremljate prometne informacije? Če ste vsaj na enega od vprašanj odgovorili z »DA«, potem veste vse.

Veste, da je Slovenijo zajel vročinski val, ki je iz dneva v dan višal temperaturne rekorde naših prelepih mest. Veste pa tudi to, da so rekordi padali v vožnji v napačno smer na avtocestah. Predvsem na gorenjskem odseku, kjer se je to zgodilo kar dvakrat. Na isti dan. Na podobni lokaciji.

Kaj je tukaj večji rekord in kaj si zasluži naslovnico? Z mojega vidika pacienti na avtocestah. Teh je prav tako veliko na preostalih asfaltnih podlagah, ampak zavoj brez vklopljenega smernika je drobtinica v primerjavi z vožnjo po nasprotnem pasu na avtocesti. Le kaj se dogaja osebi v glavi, ki se pelje naproti vozilom? Se sprašuje, kam vsi bežijo? Ali je osebi fascinantno to, da se je vsi umikajo (na pravilnem, voznem pasu se navadno ne :D)?

Signalizacija je povsod ustrezna. Možnosti, da bi zapeljali na nasproti vozni pas so minimalne. Nekaj odstotne. In ravno v teh se ponavadi znajdejo prekrškarji. Človeški faktor. Gre za zmoto ali namerno dejanje? Starost ali nepozornost? Ali je za vse nastalo posledica pozabljanja prometnih predpisov, ne obnavljanja ali nezainteresiranosti voznikov?

Kaj če bi na TV namesto pretiranih vremenskih napovedi ali naporno ponavljajočih reklamnih spotov, raje pet (5) minut namenili osveščanju gledalcev o prometni varnosti in posledicah neupoštevanja le teh?