Pred nami so topli dnevi in kmalu bo napočil čas za menjavo gum. Petnajstega marca je zakonsko predpisanega obdobja za uporabo zimskih gum konec, kar pa še ne pomeni zaključek snežne sezone. Previdnost ter preventiva ostajata.

Za lažjo predstavo in odločitev pri nakupu novih letnih gum, objavljamo test najboljših letnih gum za poletje 2015.

Dimenzija gum 185/60 R 14

Med 14-palčnimi gumami za majhne avtomobile jih je na testu šest dobilo oceno zelo priporočljivo. Rezultati so bili zelo izenačeni, saj so prve tri gume dobile povsem enako oceno. Na suhi cesti je bila najboljša Goodyearova guma efficientgrip performance, na mokri cesti se je zelo dobro obnesla tudi Continentalova guma contipremiumcontact 5.

Ta je imela na mokrem najboljšo vodljivost, omenjena Goodyearova guma pa najkrajšo zavorno pot. Sicer zelo uravnotežena Nokianova guma se med vsemi ponaša z najmanjšo obrabo.

Eno oceno nižje, vzrok so bile predvsem nekoliko slabše lastnosti na mokri cesti, so dobile še tri gume. Med njimi je bila tudi Savina guma intensa HP.

majhne gume

Dimenzija gum 205/55 R16

Na testu je bilo 19 različnih 16-palčnih gum večinoma uveljavljenih proizvajalcev, šestim gumam pa je pripadla ocena zelo priporočljivo. Najboljši rezultat je dosegla Michelinova gumaprimacy 3, ki se je izkazala z lastnostmi na suhi cesti in majhno obrabo. Goodyearova gumaefficient grip performance je bila najboljša na mokri cesti, bila je tudi zelo uravnotežena. Na suhi cesti se je zelo dobro odrezala tudi Continentalova guma contipremiumcontact 5, na mokri cesti pa Pirellijeva guma cinturato P7 blue. Najvišjo oceno sta dobili tudi Dunlopova guma sport bluresponse in Bridgestonova turanza T001.

Na testiranju so bile tudi Fuldine gume, ki jih izdelujejo v Sloveniji. Zgoraj omenjene Savine 14-palčne gume so izdelali Poljaki.

velike gume 2015