NE SPREGLEJ: Brez te nalepke je vaš vstop v nekatera evropska mesta kazniv!

Za dostop do območij nemških mest z omejitvijo prometa so potrebne posebne eko nalepke, na katerih je navedena razvrstitev v emisijski razred Euro.

Prepoved vožnje v določenih območjih znotraj nemških mestih velja tudi za vozila, registrirana v tujini. Vozniki, ki bodo v vozilih s tujo registracijo vozili v tako imenovanih “nizkoemisijskih conah” v Nemčiji brez te nalepke, bodo kaznovani s 40 evri globe, nemški vozniki pa poleg tega še z eno kazensko točko.

EKO nalepka določa v kateri ekološki razred vozilo sodi. Na podlagi tega dobi vozilo nalepko z rdečo, rumeno ali zeleno barvo. Najbolj neekološka vozila pa nalepke sploh ne morejo dobiti in jim je tako prepovedan vstop v središča mest z ekološkimi conami. Nalepko morajo obvezno pridobiti tudi vozila s kombiniranim pogonom npr. bencin + avtoplin oz. s hibridnim pogonom.

Za pridobitev EKO nalepke je potrebno predložiti prometno dovoljenje in potrdilo o skladnosti vozila (homologacijski dokument), iz katerih je razviden emisijski razred, na podlagi katerega se za vozilo izda ustrezna nalepka.

EKO nalepko je potrebno nalepiti na vetrobransko steklo in velja ves čas dokler je vozilo registrirano. Nalepka je vezana na registrsko številko vozila, zato je ob morebitni menjavi registrskih tablic potrebna tudi menjava nalepke.

Eko nalepko lahko kupite v vseh poslovnih enotah AMZS. Za dostop do območij z omejitvijo prometa so potrebne nalepke, na katerih je navedena razvrstitev v emisijski razred Euro. Vsa območja ekoloških con oz. omejenega prometa so označena z znakom »Umwelt zone«. Znak dopolnjuje tabla z navedenimi emisijski razredi vozil, ki smejo v območje vstopiti.

Za člane AMZS je cena nalepke 10,00 EUR, za nečlane pa 15,00 EUR.

SI VEDEL? Tudi če nimaš vinjete, se lahko tukaj pelješ brez. Popolnoma legalno!

NOVO: Ste tudi vi med tistimi, ki se ne bodo več smeli voziti po ljubljanski obvoznici?

To so države, v katerih moraš obvezno voziti z zeleno karto!

Vir: AMZS, ADAC