NE SPREGLEJ: Enostaven nasvet, kako podaljšati življenjsko dobo vašega avtomobila!

Poleg goriva je motorno olje nujno potrebno za delovanje motorja v vašem avtu. Tako, kot lahko točenje napačnega goriva poškoduje motor v vašem avtomobilu, mu lahko škodi tudi izbira napačnega motornega olja. Izbrali smo štiri najpogostejša vprašanja, ki jih v trgovini postavljajo stranke in na katera vam bomo v nadaljevanju odgovorili.

Kako ugotovim kakšno olje je primerno za moj avtomobil?

Eno izmed najpogostejših vprašanj pri novih lastnikih rabljenih avtomobilov je, katero olje je ustrezno za njihov avtomobil. Kdor želi sam preveriti, katerim standardom in viskoznosti mora njihovo olje zadostiti, lahko informacije dobi v servisni knjižici, ali na povezavi tukaj! Z veseljem pa vam bodo pomagali v vseh prodajalnah z avto deli in motornimi olji.

Kaj pomenijo oznake na olju 5W30, 5W40, 10W40…?

Številka pred črko W, pove viskoznost olja pri nizki temperaturi. Olje z oznako 0 je ima nižjo viskoznost kot tisto z oznako 5 ali 10, kar pomeni, da bo pri hladnih vžigih hitreje zaokrožilo po motorju in vzpostavilo nosilni oljni film. Številka za črko W pa pove viskoznost olja pri visoki temperaturi (+100 stopinj Celzija). Olje z oznako 40 bo tako v primerjavi z oznako 30 pri višji temperaturi dlje časa ohranilo oljni film in s tem zagotavljajo mazalne lastnosti.

Če se mi prižge lučka za olje, ali lahko dolijem katerokoli olje?

Zaradi enostavne dostopnosti različnih vrst olj vam ne priporočamo, da mešate oz. dolivate različna olja. Pogojno se med seboj lahko mešajo olja enake specifikacije / gradacije različnih proizvajalcev. Torej, če imate v avtu olje znamke Aral, specifikacije 5W30 LL3 (504.00/507.00) in potrebujete doliti 1 liter olja, lahko dolijete recimo Castrol, specifikacije 5W30, LL (504.00/507,00). Ker olji vsebujeta različne aditive priporočamo, da potem v čim krajšem času zamenjate celotno olje v motorju. Vsekakor pa je boljše, da se dolije olje drugega proizvajalca z enako specifikacijo, kot da se vozi s premalo olja.

Ali je kaj narobe, če olja ne menjam na predpisan servisni interval, ampak kasneje?

Vsaka znamka ima predpisan servisni interval, v katerem naj bi se opravljal redni servis avtomobila, ki vključuje tudi menjavo olja. Z razvojem motornih olj, so se daljšali tudi servisni intervali. Nekatere znamke in modeli avtomobilov imajo tako servisne intervale na 20, 25 ali 30.000 km ali 2 leti. Intervali se samodejno spreminjajo, glede na način ter relacijo vožnje, vendar zgornja meja intervala (kilometri ali starost), ostaja.

Ker olje z obrabo izgublja mazalne lastnosti, se je iz izkušenj izkazalo, da je idealna menjava olja na interval med 12 in 15.000 prevoženih kilometrov. Vendar pa je veliko odvisno od olja in načina uporabe vozila. Še krajše servisne intervale priporočamo tistim, ki imajo veliko hladnih zagonov in avtomobile vozijo na kratke relacije, saj to dodatno vpliva na mazalne, hladilne in čistilne lastnosti olja.

S tem se, ob pravilnem segrevanju in ohlajanju avtomobila, izognemo tudi dragim stroškom menjave turbinskega polnilnika in drugih delov motorja, ki za svoje brezhibno delovanje potrebujejo olje z dobrimi mazalnimi, čistilnimi in hladilnimi lastnostmi. Naj še omenimo, da nekateri proizvajalci avtomobilov kot pogoj za podaljšano jamstvo, zahtevajo oljne servise na vsakih 15.000 kilometrov, za redno jamstvo pa na 30.000 km.

To so preizkušeno najboljše gume letošnjega poletja! Že veste katere boste obuli?

Zgodba o prikupnih zverinicah, ki Nemčijo letno stanejo 64 milijonov evrov.

Najbolj zanesljivi avtomobili leta 2016