EKO nas zaenkrat še ne pritegne! Kaj odloča pri nakupu avtomobila?

Kakovost izdelave in zanesljivost uporabe sta za člane nemškega avtomobilskega kluba ADAC na prvem mestu, ko se odločajo za nakup novega osebnega vozila.

Med 4.300 vozniki, ki so jih anketirali se je za tovrstne kriterije odločilo kar 71,1 odstotkov. Zmogljivost motorja je v primerjavi z najpomembnejšim razlogom za nakup samo eno tretjino tako pomembna (23,4 odstotkov) za nakup avta.

Med dokaj pomembne razloge za nakup sodijo varnost vozila (55,9 odstotkov), velikost prtljažnika (46,7 odstotkov), kot tudi videz in oblikovanje (45,7 odstotkov). Enako pomembno odloča znamka vozila, ki pa je v primerjavi z rezultati ankete izpred dveh let za 2,6 odstotkov manj pomembna.

Nabavna cena ni med najbolj odločujočimi faktorji pri izbiri vozila. Z 38,2 odstotki leži šele na devetem mestu razlogov za nakup. Za ADAC člane je veliko pomembnejša recimo poraba goriva s 45,1 odstotki.

Veliko manjši pomen za nakup pri članih ADAC ima prijaznost vozil do okolja. Če je leta 2010 ta vidik vplival na nakup še s 23,7 odstotki (skoraj četrtina), so člani zdaj manj okoljsko ozaveščeni, saj bi se jih za »zeleno« vozilo na prvem mestu odločila le še ena petina (20,2 odstotkov). Samo 1,3 odstotkov vprašanih povsem na koncu 44 točk dolgega spiska bi se odločilo za nakup zato, ker ima vozilo vgrajen električni pogonski motor.

Ali je nakup rabljenega avtomobila loterija?

Najbolj zanesljivi avtomobili leta 2016

10 nepogrešljivih dodatkov v novem avtomobilu