NE SPREGLEJ: To so najboljše in najslabše zimske gume letošnje zime!

Ali že veš katere zimske gume boš nataknili na svojega jeklenega konjička? Če ne, ti lahko tale, AMZS-jev test zimskih gum za leto 2017, pomaga izbrati tebi ustrezno gumo.

Test gum je bil izveden na dveh dimenzijah in sicer dimenziji 195/65 R 15 T, ki je najbolj pogosta zimska ”mera gume”, saj se to velikost uporablja veliko avtomobilov nižjega srednjega razreda kot je Volkswagen Golf, ki je bil preskusni avto. Drugo preizkušeno dimenzijo 215/65 R 16 H pa uporablja veliko cestnih terencev, katerih predstavnik na testu je bil Volkswagen Tiguan.

195/65 R15 T

V tej dimenziji so preverili lastnosti na 16 pnevmatikah. Tri gume so dobile oceno dobro in je njihova uporaba zelo priporočljiva zaradi uravnoteženih lastnosti na visoki ravni na vseh področjih. 12 pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo, njihova uporaba je priporočljiva, saj gre za kakovostne pnevmatike, ki pa so pri določenih lastnostnih nekoliko slabše od najboljših. Le ena pnevmatika je dobila oceno pomanjkljivo zaradi slabših lastnosti na enem izmed ocenjevalnih področij. Nobena pnevmatika ni dobila ocene slabo, a to še ne pomeni, da na trgu ni takšnih pnevmatik.

Na testu so se v najbolj podosti dimenziji izkazale nova Continentalova pnevmatika Wintercontact TS 860, Esa+ Tecar Super Grip 9 in Kleber Krisalp HP3. Oceno pomanjkljivo je dobila Semperitova pnevmatika Master-Grip 2 zaradi dokaj slabih lastnosti na suhi cesti.

215/65 R16 H

V dimenziji 215/65 R 16 H je na preskusu prav tako sodelovalo 16 pnevmatik. Zgolj ena pnevmatika je dobila ocena dobro in je njena uporaba zelo priporočljiva. Kar 14 pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo, ena pnevmatika pa je dobila oceno slabo in njene uporabe ne priporočamo. Med 14 pnevmatikami z oceno zadovoljivo jih ima osem lažje slabosti na več kot enem ocenjevalnem področju. Med šestimi pnevmatikami z eno lažjo slabostjo je tudi Savina pnevmatika Eskimo HP2, ki je oceno zadovoljivo dobila zaradi nekoliko slabših lastnosti na mokri cesti, izkazala pa se je z najboljšimi lastnostmi na ledu, njena obraba pa je tudi zelo majhna.

Poraba goriva

Pri pnevmatikah za cestne terence je bila ugotovljena neobičajno velika razlika v porabi goriva – kar 8 odstotkov oziroma pol litra razlike na 100 km med najbolj in najmanj varčno pnevmatiko. Takšno razliko je nakazovala že oznaka na pnevmatikah: Goodyearova pnevmatika ima oznako C, Pirellijeva kot najmanj varčna E. A tudi oznakam ne gre vedno zaupati, kajti Savina in Nokianova pnevmatika imata oznako B, a je nista upravičili.

Obraba gume

Na področju obrabe gum so prišli do ugotovitve, da je bila povprečna prevožena razdalja 44.400 km, a pri vsakdanji uporabi lahko pride do večjih odstopanj zaradi terena, po katerem vozimo (po klancih ali ravnini), načina vožnje, pogona avtomobila (prednji, zadnji, štirikolesni), nastavitve podvozja, zmogljivosti motorja, vrste vožnje (po avtocestah ali običajnih cestah). Odstopanje od povprečja je bilo pri najboljši in najslabši pnevmatiki skoraj 40 odstotkov – za toliko prevožena razdalja lahko odstopa navzgor ali navzdol od povprečja.

Vir: AMZS

Te zimske gume so prepovedane! Vožnja z njimi vas lahko stane tudi 1.600€!

Vožnja v zimskih razmerah

Test zimskih gum 2016