Ali psa v avtomobilu res prevažate varno? Preverite, kako je prav!

Glede na dejstvo, da je Sloveniji registriranih skoraj 230 tisoč psov med katerimi so mnogi tudi družinski sopotniki v osebnih avtomobilih, so se v Avto-moto zvezi Slovenije odločili na novinarski konferenci opozoriti na pasti in nevarnost neustreznega prevoza psov ter hkrati predstaviti primere pravilnega, varnega in udobnega prevažanja psov v vozilih.

Na novinarski konferenci so predstavniki Policije, Janez Marolt, AMZS inštruktor varne vožnje in gorski reševalec, Marko Bručan, predsednik enote reševalnih psov Slovenije pri Kinološki zvezi Slovenije in David Pogačnik, strokovnjak za vzgojo psov opozorili na pasti
neustreznega prevoza psov ter hkrati predstavili primere njihovega pravilnega in varnega prevoza. Čeprav lastniki prevažajo vedno več svojih ljubljenčkov v avtomobilih, so na njihovo varnost ob tem pogosto premalo pozorni.

Psa v vozilu namreč ne smemo prevažati po načelu slepega potnika, še manj pa ga smemo obravnavati kot tovor, ki ga naložimo v avto in se odpeljemo.

Pes je za mnoge lastnike član družine in tudi med prevozom ga moramo obravnavati tako – ne le zaradi njegove, temveč tudi lastne varnosti. Marsikateri lastnik psa ne ve na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno, predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza.

Nalet psa v zatilje potnikov je namreč lahko usoden za vse, zato pes v avtu zahteva svoj prostor in predvsem ustrezno opremo, ki v primeru zaviranja ali sunkovitejših vozniških manevrov preprečuje njihove poškodbe. Ne gre pozabiti, da četudi je pes majhen, nikakor ne spada na polico nad prtljažnikom ali na prvi sedež. Nenazadnje pa je nepravilen prevoz hišnih ljubljencev tudi prometni prekršek, ki se sankcionira z globo.

Najbolj primeren prevoz psa v vozilu je v transportni boks, ki ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa.

Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu ali
oprsnice z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna dvojna oprsnica je boljša rešitev, saj oprime psa na obeh straneh in ga varno zadržuje na enem mestu.

Del novinarske konference so bile tudi demonstracije namestitve in pritrditve transportnih boksov v prtljažnik vozila ter privajanje psa na boks in na vožnjo v avtu.

RAZKRIVAMO: Po slovenskih avtocestah odslej le s 110 kilometri na uro! Tukaj je razlog zakaj…

NE SPREGLEJ: Le s takšno razporeditvijo se boš izognil kazni ter rešil življenja!