V začetku leta sem ob napovedniku filma Le Mans 66 ali po naše Izzivalca, pri sebi naredil opomnik. Obvezen ogled. V kinu, da bodo občutki ta pravi.

Dirkaška zgodba o mogočnem egu avtomobilskih gigantov. Ferrari in Ford, ki svoje mišice dokazujeta na stezi. Zmaga v dirki za 24h Le Mansa že od nekdaj velja za eno izmed najbolj prestižnih trofej.

Pred tednom dni je film končno prišel na slovenska platna. Premiera v Koloseju je privabila kup avto entuziastov. Pestra zgodba je odlično prenesena v moderni film, ki pritegne tudi nežnejši sploh. Seveda ne manjka dirkanja ter poudarka na avtomobilih, a je vse skupaj z okusom zapakirano. Veselje, strah, jeza, sreča, žalost, … vsa razpoloženja so ujeta v skoraj 3-urni zgodbi. Med vožnjo domov se s punco pogovarjava o produkciji, scenariju, igri ter detajlih, ki so nama vtisnili v spomin tekom filma Izzivalca.

Naslednje dni med vrtenjem družbenih omrežij opazim prve komentarje.

Nekaj jih je bilo dobrih, a večina se je nad filmom pritoževala, češ da ni realen s stališča dirkanja. Gume cvilijo v dežju, replike avtomobilov so cenene, dirkači si pri hitrosti 300 km/h gledajo iz oči v oči, prestavljanje je neskončno, črte na stezi Le Mans niso bele kot v ‘resnici’ in uporabljene so bile LED luči, ki jih leta 1966 naj ne bi bilo.

Sam omenjenih stvari med gledanjem filma pravzaprav nisem opazil, ker me je pritegnila zgodba. V bistvu mi je zanje prav malo mar. Če se je punca vživela (med filmom ni zaspala) in pohvalila film, potem že mora biti več kot le v redu. In mislim, da so ravno na to ciljali scenaristi, ko so skupaj z režiserji ustvarjali dirkaško mojstrovino za filmska platna.

Nihče od komentirajočih nergačev se verjetno ni vprašal, da sama izdelava replike ni ravno poceni in koliko teh so za namene snemanja razbili. Tudi to, kako snemajo vse sekvence je zanje španska vas – preveri na povezavi. Da ne omenim igre Matta in Chrisa, saj se je slednji vseskozi moral držati sključeno in igrati na videz šibkega Milesa. Ali pa perfektna sekvenca, ko Shelby na pisti ustavi prototip GT40, Ford pa pade v histeričen smeh, ki preide v jok.

‘Strokovnim’ komentatorjem priporočam, da si najdejo drugo delo, saj filmski recenzenti definitivno niso. Vsem ostalim, ki želite preživeti lep večer z boljšo polovico, pa priporočam ogled filma Izzivalca oziroma Le Mans 66. Verjemite, da mi boste hvaležni.