Ironično. Svet ne ve kam bi z gorivom, mi pa ne vemo kako bi v svet. Pravzaprav, kdaj bomo lahko šli v svet. Še eden izmed paradoksov, kakršen je okoli porabe goriva. Ta nima veze s trenutnim korona stanjem, ampak z debato v kateri smo večinoma izgubljali le čas. Poleg denarja za gorivo, …

Ne spomnim se, da me za sleherni testiran avtomobil, nihče ne bi vprašal glede njegove porabe goriva. Občutek imam, da je to tistim, ki so v avtomobilskih krogih ali so zgolj ”moški”, nekako kot vljudnosti dober dan vseh ostalih. Spraševanje okoli porabe goriva je tako dolgočasno kot analiziranje zaključenih športnih tekmovanj. Preveč spremenljivk, neskončno možnih zaključkov.

Če rečem, da ”pije” dizelski avto 6,3 litra na 100 kilometrov, bo za nekatere to veliko, za druge malo. Tretji se bo oglasil: Za kakšen avtomobil gre, koliko tehta, kakšne ima gume, je standarden, vzdrževan, … Menim, da ne pridemo do ”pametnega” zaključka. Nekomu sem omenil, da en testen avtomobil porabi 7 litrov goriva na 100 kilometrov. A ker je na potovalnem računalniku pisalo 6,9 litra, je sogovornik obregnil, da je poraba nižja. Res je, ampak, ali je cenovno relevantno?

Želim povedati to, da se pri zamenjavi avtomobila preveč obotavljamo okoli porabe goriva. Pri nakupu avtomobila nad 25 tisočakov je skrb glede porabe goriva odveč. Dva litra več na 100 prevoženih kilometrov pomenita 450 evrov več za gorivo ob letno prevoženih 20.000 kilometrih. Konec koncev ste za avtomobil odšteli 25 tisoč evrov ali več, torej denar ni težava?! Lastnikov avtomobilov višjega cenovnega razreda pa sploh ne dojamem, čemu bi si ”belili glavo” s porabo goriva (stroški zavarovanja, vzdrževanja, …)?!

V nasprotnem primeru. Iščete rabljen avtomobil do 5 tisočakov, menim, da je večja prioriteta poiskati dobro vzdrževan avtomobil z ugodnimi servisi ter nadomestnimi deli. Avtomobil, ki služi vam in ne vi njemu. Ugoden registracijski razred, zavarovalna premija ter ”pošten” serviser. V kolikor pa želite zgolj zmanjšati porabo vašega obstoječega vozila, priporočam redno vzdrževanje ter spremembo sloga vožnje. Upam, da bom komu prihranil dragocene ure in posledično tudi denar.