Damjan Murko

(E)stradna izkaznica

Podatki: Damjan Murko, pevec, samopromotor
Avto za vsak dan: Fiat Punto
Izpit: Nima izpita
Prvi avto: Zmeraj ga vozi žena; v mladosti starši
Najljubši “roadtrip”: Bled, Budimpešta, München
Sanjski avto: Lexus IS

Slišali smo, da Štajerski slavček po Sloveniji potuje brez, da bi imel opravljen vozniški izpit. Čeprav si mnogi dandanes življenja brez izpita in avtomobila ne predstavljamo, smo se o razvadah in egocentričnosti slovenskih voznikov  pogovarjali z Damjanom Murkom, ki bi na svojem koledarju najraje poziral s starodobniki ter zagovarja dejstvo, da moški za srečo ne potrebuje zgolj in samo avtomobila. 

Meni se zdi življenje brez avta nemogoče. Glede na to, da nimaš izpita za avto, me zanima kako sploh preživiš, kako opravljaš dnevne naloge in kako prideš na dogodke?

Damjan: V šali rad rečem, da se pustim zapeljati. (smeh) Živim v centru Maribora, kjer imam vse na dosegu roke, zato pravzaprav avtomobila za vsakodnevne opravke ne potrebujem. Sestanke pa opravim oziroma izvedem kar v Mariboru. Na nastope me najpogosteje pelje prijatelj, občasno žena ali pa najet profesionalni voznik. Slednjega prakticiram le takrat, ko so vsi moji znanci zasedeni.

Ampak, zakaj potem izpita nimaš? Ga nikoli nisi opravljal ali je bil kakšen drug vzrok?

Damjan:  Nikoli ga nisem opravljal, niti ga začel opravljati. V otroštvu sem z dedkom doživel hudo prometno nesrečo. Morda me je ta dogodek zaznamoval, lahko pa je to samo izgovor. Težko rečem. Izpita nimam in ga verjetno tudi nikoli ne bom imel. Jaz sem se s tem sprijaznil, imam pa občutek, da sem edini, ki to razume (smeh).

Torej si potem večino časa sopotnik. V kolikšni meri zaupaš drugim voznikom in komu?

Damjan: Zmeraj komandiram! Katastrofa! Sam nimam izpita pa drugim solim pamet (smeh). Vožnjo najbolj zaupam svojemu očetu in prijatelju Domnu, ki me že več let redno vozita na nastope. Želim biti točen, dosleden, brez presenečenj na cesti in seveda je varnost na prvem mestu.

Na katerem sedežu se najraje pelješ in kaj mora imeti avto, da se v njem dobro počutiš? Super ozvočenje, prostornost, udobje?

Damjan: Zmeraj sedim na prednjem sedežu, saj se odlično počutim, da imam vse pod nadzorom. Fino je, da ima avtomobil zraven naštetega še zračne blazine, obvezno mora vsebovati klimo in predvsem je pomembno, da je vozilo brezhibno izpravno.

damjan-murko-fotoKaj bi pri izbiri avtomobila raje izbral: 

Varnost ali moč? Zakaj?

Damjan: Varnost, seveda. Preprosto zato, ker zame avto ni statusni simbol, pač pa prevozno sredstvo, brez katerega dan danes preprosto ne gre.

Izgled ali cena? Zakaj?

Damjan: Izgled. No, to pa zaradi ljudi, ki me zmeraj in povsod spremljajo, tudi, ko se kam pripeljem. Avto mora biti lep, no vsaj meni všeč.

Kaj v prometu ti gre najbolj na živce, kako se s tem soočaš in kaj bi predlagal, da se stanje izboljša?

Damjan: Agresivni vozniki in, da voznik hupa, tudi takrat, ko to res ni potrebno in je brez pomensko. Zadevo če se le da poskušam ignorirati, če ne pa se obesim na hupo še sam, če tega pred tem ne stori že moj voznik.

Ali mora imeti moški dober avto, da je lahko srečen, ker je moški? Lahko s čim to nadomesti?

Damjan: Seveda lahko. S pametjo!!!

Zdaj se ukvarjaš z organizacijo porok. Zanima kaj bi priporočal bodočim mladoporočencem kot idealen poročni avto? Dolga bela limuzina, črn terenec ali kakšen starodobnik?

Damjan: Kočijo. Naj bo pravljično. Sicer pa sem dokaj klasičen tip in zato sem na svoji poroki pred skoraj devetimi leti sedel v dolgi beli limuzini.

Bližamo se novemu koledarskemu letu in z njim tvoji tradicionalni izdaji koledarja. Recimo, da bi na fotografijah poziral pred avtomobili, katere bi izbral in zakaj?

Damjan: Stare modele avtomobilov. ”Oldtajmerje” bi izbral. Sam sem mlad in lep, zato bi izbral nasprotje sebe (smeh).

Leonardo DiCaprio na obisku pri Tesli in Elonu Musku

10+ najbolj neuporabnih stvari doslej!

25 vročih zvezdnic zgoraj brez. Strehe, kakopak!