To so najbolj neobičajni poklici v avtomobilski industriji!

Snovanje in izdelovanje novih avtomobilov običajno povezujemo s poklici, kot so oblikovalec, inženir in delavec na proizvodni liniji. Toda v avtomobilski industriji lahko najdemo tudi nekaj precej neobičajnih poklicev, ki zahtevajo vrhunske ročne spretnosti in še posebej veliko mero kreativnosti in natančnosti.

V nadaljevanju vam jih pobližje predstavljamo pet:

– Prvi vozniki: 2 milijona kilometrov na leto. Tolikšno razdaljo v enem letu prevozi ekipa izkušenih voznikov, ki morajo preizkusiti vsa vozila. To so strokovnjaki, ki natančno preverijo vozne lastnosti vozil, takoj ko ta zapeljejo s proizvodne linije. Vozila preizkusijo pri različnih hitrostih, na šestih različnih vrstah površin, vključno s tlakovano in neravno podlago. Na ta način lahko odkrijejo, ali je v katerem od avtomobilov med vožnjo slišen neprijeten zvok. Med celotnim testiranjem preizkusijo tudi hupo, luči in zavore.

– Modelarji: v avtomobilski industriji modelarji iz gline oblikujejo vozila v naravni velikosti, pri čemer ta celo tehtajo enako kot pravi avtomobili. Za to potrebujejo 2.500 kg gline. V sam postopek modeliranja pa potrpežljivo vložijo do 10.000 ur dela za en sam model, ki natančno razkrije silhueto vozila.

– Avtomobilski krojači: ti mojstri ročno sešijejo vzorce avtomobilskih prevlek, pri čemer si vedno prizadevajo najti kombinacijo barv in tkanin oziroma usnja, ki optimalno odraža značaj vozila. V enem avtomobilu je na oblazinjenju več kot 30 metrov šivov. Kreacije pa se vedno pripravljajo že dve leti vnaprej.

– Preizkuševalci sedežev: glavni cilj pri tem poklicu je oblikovanje popolnega sedeža. Poleg tega morajo preizkuševalci in njihove ekipe za vsak tip sedeža izvesti vrsto preizkusov, ki jim pomagajo najti peno, tkanine, strukturo in šive, ki se bodo prilagodili različnim telesnim konstitucijam in zunanjim pogojem. Pomembno je tudi, da so vzglavniki oblikovani tako, da lahko preprečijo poškodbe vratu.

– Avtomobilski someljeji: najpomembnejše “delovno orodje” someljejev je njihov nos, ki jim pomaga doseči ultimativni cilj – tisti pravi “vonj po novem avtomobilu “. Ekipa kemikov vsako leto opravi več kot 400 testiranj, med katerimi izpostavi avtomobil temperaturi 60 stopinj Celzija in preveri, ali so zaznavne neprijetne vonjave. Strokovnjaki morajo pri tem upoštevati nekaj neobičajnih zahtev. Ne smejo kaditi ali uporabljati parfuma, saj to lahko vpliva na rezultate testiranj.

Ta preprost trik na leto prihrani milijone za gorivo!

Ali je nakup rabljenega avtomobila loterija?