BMW Art Car je zbirka ‘premikajočih skulptur’. Mednarodno priznani umetniki oblikujejo BMW vozila že vse od leta 1975. Umetnost in tehnologija si delita sceno. Na novo oblikovani dirkaški in serijski avtomobili odražajo tako razvoj umetnosti, oblikovanja kot tehnologije.

Generalni direktor BMW Group Slovenija, Lothar Schupet in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Blaž Peršin sta na današnji novinarski konferenci napovedala dolgoročno sodelovanje in predstavila projekt BMW Art Car. V okviru sodelovanja z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane,  bo naslednje tri mesece, pred Mestnim muzejem Ljubljana, širši javnosti na ogled BMW Art Car – BMW M3 iz leta 1989.

Umetnik Michael Jagamara Nelson je na vozilu ponazoril avstralsko pokrajino, vključno z vodo, kengurujem in oposum. Po sedmih dneh je avstralski umetnik Michael Jagamara Nelson spremenil črni BMW M3 v slikarsko mojstrovino puščavske skupnosti Papunya. Geometrijske oblike delujejo na opazovalca abstraktno. Strokovnemu očesu se razkrijejo kot kenguruji ali emuji. Slikarstvo skupnosti Papunya uteleša religiozne mite (“Sanjanje”), ki se s slikanjem na kamne in stene jam že tisoče let prenašajo preko generacij Aboridžinov. Te predstavljajo njihove kulturne korenine in so vir navdiha za prihodnost.

Uporabljeno vozilo je dirkalna različica BMW M3. Poganja ga štirivaljni vrstni motor z delovno prostornino 2332 cm³. Razvije moč 300 KM in doseže končno hitrost 281 km/h. M3, ki ga je oblikoval Nelson prihaja iz avstralske dirkalne ekipe BMW, ki jo je takrat vodil priznani avtomobilski dirkač Frank Gardner. Leta 1987 je Tony Longhurst s tem avtomobilom privozil zmago v avstralskem prvenstvu serije AMSCAR. M3 je leta 1988 uporabljala dirkaška ekipa Mobil 1. Vozil ga je večkratni prvak Avstralije, Peter Brock.