Fordova nova raziskava mobilnosti je pokazala, da je po izjavah vozačev v večjih evropskih mestih pot v službo najpogosteje bolj stresna od dejanskega dela.

Raziskava evropskih poti v službo, v kateri so sodelovali 5503 vozači v Barceloni, Berlinu, Londonu, Madridu, Parizu in Rimu, je pokazala, da je vožnja na delo stresna za 26 odstotkov ljudi, samo delo pa je kot stresno opisalo 23 odstotkov vprašanih. V Rimu je vožnja na delo za veliko vprašanih bolj stresna od selitve v novo hišo, za Londončane pa je vožnja bolj stresna od obiska zobozdravnika. Za vsakega tretjega je pot v službo čedalje bolj stresna, za četrtino pa so vožnje izrazito nepredvidljive

Zaradi zastojev 63 odstotkov vozačev zamudi vsaj enkrat mesečno. Skoraj vsi se na pot v službo odpravijo zgodaj in 15 odstotkov jih doda 30 in več minut predvidenemu času poti. Mlajši vozači – stari od 18 do 34 let – in tisti, ki za prevoz uporabljajo različne načine, so pod največjim stresom. Od doma odhajajo zgodaj in v službo prihajajo pozno.

Ford je letos že najavil znatno število globalnih eksperimentov, ki bodo pomagali preveriti ideje o prevozu za boljšo uporabniško izkušnjo, prilagodljivejše modele lastništva in za uporabnike koristno družbeno sodelovanje.

V Evropi bodo tako z eksperimentom Krmilo mobilnosti preverjali brezhibnost povezav električnih koles z avtomobili in javnim prevozom za zagotavljanje hitrejših in preprostejših dnevnih prevozov, ki bodo pomagali tudi pri delovanju podjetij v mestnih središčih.

Med nadaljnjimi globalnimi eksperimenti je tudi serija razpisov za inovativno mobilnost. Ford je povabil inovatorje in razvijalce iz vsega sveta, da ustvarijo rešitve za specifične izzive mobilnosti v Angliji, na Portugalskem, v Severni in Južni Ameriki, Afriki, Indiji in na Kitajskem, razpisi pa se bodo letos nadaljevali tudi v Avstraliji. Med izzivi so bile tehnološke rešitve za odkrivanje prostih parkirnih mest v urbanih območjih, boljši načini usmerjanja v gostem mestnem vrvežu ter uporaba navigacije in drugih orodij za dostop do medicinske pomoči v odročnih krajih.

Ford sodeluje v Projektu trajnostne mobilnosti 2.0, ki ga organizira Svetovni poslovni svet za trajnostni razvoj. Projekt združuje podjetja s področja mobilnosti in ustrezne deležnike ter jih povezuje v zagotavljanju boljšega dostopa do varne mobilnosti z manjšim vplivom na okolje.