Raziskava, ki sta jo izvedla Goodyear in LSE, je razkrila, da se na naših cestah dnevno srečuje sedem različnih tipov osebnosti voznikov. Kratek test vam bo razkril, kateri tip voznika ste vi in vam ponudil nasvet, kako prilagoditi svoje vedenje ter posledično poskrbeti za večjo varnost v prometu.

Raziskava o socialni psihologiji varnosti v cestnem prometu, ki sta jo izvedla londonska šola za ekonomske in politične vede (LSE) in eden izmed vodilnih proizvajalcev pnevmatik Goodyear, je pokazala, da se vozniki zelo različno odzivajo na vedenje drugih udeležencev v prometu. Pri tem so raziskovalci določili sedem različnih tipov osebnosti, ki privrejo na dan v situacijah, s katerimi se vsak dan srečujemo na cesti. Ker lahko večina opisanih vedenjskih vzorcev privede do nevarnih situacij v prometu, je prav razumevanje svojega vedenja prvi korak do boljšega obvladanja slednjega in posledično varnejše vožnje.

Kateri izmed sedmih tipov voznika ste vi, lahko ugotovite s kratkim testom, dostopnim preko spletne strani:https://www.qzzr.com/c/quiz/102339/a8e83e53-50d7-4f26-9f51-a8bc3ac531e9.

Filozof skuša razumsko pojasniti ravnanja drugih, svoja čustva pa med vožnjo uspešno nadzira.

Sedem različnih tipov osebnosti:

  1. Učitelj: Želi, da se drugi vozniki zavedajo, kaj so naredili narobe, zato jih o napakah rad poduči. Za svoj trud pri izobraževanju pa pričakuje tudi priznanje.
  2. Vsevednež: Prepričan je, da ga obdajajo sami nesposobneži, zadoščenje pa skuša doseči s ponižujočim kričanjem na druge voznike.
  3. Tekmovalec: Vedno mora biti pred ostalimi vozniki in se razburi, ko mu je kdo v napoto. Če ga želi kdo prehiteti, hitro pospeši, v koloni pa ohranja majhno razdaljo do naslednjega vozila, tako da nihče ne more zapeljati predenj.
  4. Kaznovalec: Druge voznike želi kaznovati za vsako napačno potezo, ki jo opazi. Pri tem se lahko zgodi, da tudi stopi iz vozila in neposredno pristopi k drugemu vozniku.
  5. Filozof: Ravnanje drugih voznikov, kakršnokoli že je, sprejema brez težav in ga poskuša razumsko pojasniti. Med vožnjo svoja čustva uspešno nadzira.
  6. Neprizadet opazovalec: Neprimerno vedenje drugih udeležencev v prometu dojema neosebno in jih označi za nevarne voznike.
  7. Ubežnik: Med vožnjo se s poslušanjem glasbe ali pogovarjanjem po telefonu izolira od zunanjih dejavnikov. Ubežniki se zamotijo z namenom, da se jim ni potrebno ukvarjati z drugimi vozniki na cesti, pri tem pa gre za strategijo, s katero se zaščitijo, da jih drugi ne morejo prizadeti.

Vsevednež skuša zadoščenje doseči s ponižujočim kričanjem na druge vzonike.

Z raziskovalnim projektom, ki bo v prihodnosti prinesel še dodatne zanimive in predvsem koristne izsledke, želita LSE in Goodyear ugotoviti, kako vozniki na cesti vplivajo drug na drugega.