Dacia Duster s 450.000 prodanimi vozili po svetu velja za najuspešnejši model v zgodovini znamke. Napočil je čas za prenovo in izboljšavo, seveda ob nespremenjeni vstopni ceni.

Duster na trg vstopa z minimalnimi kozmetičnimi popravki zunanjega izgleda, s katerimi je terenski značaj še izrazitejši. Prenovljena je maska vozila, nova je reža za zajem zraka in sprednja žarometa z dnevnimi lučmi. Spremenili so še zadek vozila, kjer se v novih ostro obrisanih lučeh ponovijo oblikovne poteze prednjega dela. Omeniti velja še kromiran zaključek izpušne cevi, novo oznako izvedenk s štirikolesnim pogonom in novo obrobo nad registrsko tablico.

DSC_0052

Več novosti je v notranjosti, kjer nas pričaka popolnoma preoblikovana armaturna plošča, za udobje pa poskrbijo na novo oblikovani sedeži in okrepljen naslon zadnje sedežne klopi. Znatno se je izboljšalo tudi zvočno udobje, saj so hrup v potniškem prostoru prepolovili. Duster se lahko ob prenovi pohvali z multimedijsko in navigacijsko napravo Dacia MEDIA NAV, regulatorjem in omejevalnikom hitrosti ter parkirnimi senzorji na zadku vozila. Vse izvedenke so opremljene s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti ESP, za pasivno varnost pa poskrbijo štiri varnostne blazine.

Novost v motorni ponudbi predstavlja 1,2-litrski turbobencinski štirivaljnik z oznako TCe. 92 kilovatni motor je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, moč pa se prenaša na prednji par koles. Ponudbo sestavljata še 1,6-litrski bencinski motor s 77 kilovati moči in 1,5-litrski turbodizel dCi s 66 oziroma 88 kilovati moči. 1,6-litrski bencinski motor je na voljo tudi v izvedenki na utekočinjen naftni plin LPG in zato ponuja nižje stroške uporabe in manjši izpust CO₂. Nissan je tudi tokrat poskrbel za elektronsko nadzorovani štirikolesni pogon, terenske možnosti pa povečuje še šeststopenjski ročni menjalnik s krajšo prvo prestavo.

Duster je na voljo s tremi paketi opreme – Base, Ambiance in Laureate. Najcenejši Base z motorjem 1.6 16V 4×2 bo stal 10.300 EUR, najdražji Laureate dCi 110 4×4 pa 17.500 EUR. Njegova naloga bo še lažja, ker bodo kupcem v kombinaciji s hišnim financiranjem podaljšali jamstvo na 7 let oziroma 100.000 prevoženih kilometrov.

Cenik Dacia Duster