Čevlji z visoko peto so dostikrat res pika na i pri kombinaciji oblačil na ženski.

Sama, zaradi mojih sto osemdeset centimetrov višine, čevlje z visoko peto redko obujem, pa vendar imam z njimi kar nekaj izkušenj še iz časa manekenstva.

Nedavno so v Angliji naredili raziskavo, v kateri so ugotovili, da kar 40-odstotkov žensk dnevno vozi v visokih petah. Kar 39-odstotkov žensk v poletnih mesecih vozi v japonkah. Za slednje je bilo ugotovljeno, da so enako nevarne, kot čevlji z visoko peto. Velik je tudi odstotek žensk, ki najraje vozijo bose. Najmanjši pa je odstotek takšnih voznic, ki med vožnjo uporabljajo udobne čevlje brez pete.

avtofotomarket-visoke-pete-4

Raziskava je bila dodatno opravljena tudi na simulatorjih, kjer so pokazali, da je premik noge iz pedala za plin, na pedalo zavore, v povprečju za kar 0,13 sekunde počasnejši, kot pri vožnji s čevlji z ravnim podplatom.

Kateri so torej najvarnejši čevlji?

Za najvarnejše čevlje navajajo čevlje z ravno peto, ki so nam udobni, najboljše pa je, da imajo gumijasti podplat. Strokovnjaki svetujejo, naj v primeru nošenja visokih pet, imamo vedno v avtu dodaten par udobne obutve, v katero se lahko preobujejo.avtofotomarket-visoke-pete-5

Kršijo tudi…

Pa da ne bo govora samo o ženskah. Tudi pri moških lahko najdemo kar nekaj ”kršitev”. Taista angleška raziskava je pokazala, da 27-odstotkov moških med vožnjo nosi japonke, ki so bile spoznane za enako nevarne kot visoke pete, 22-odstotkov moških pa priznava, da najraje vozijo brez čevljev, torej bosi.

avtofotomarket-visoke-pete-3

Bom v petah kaznovana?

Ah seveda, skoraj bi pozabila… Mit o kaznivem dejanju v primeru vožnje v visokih petah oziroma v natikačih. Prometna zakonodaja trenutno eksplicitno ne navaja vožnje v natikačih, visokih petah ali z boso nogo kot kršitev kaznivega dejanja.

Vseeno pa priporočam, da se zaradi večje varnosti v prometu, raje odločite za vožnjo v bolj primernih ter udobnih obuvalih.

avtofotomarket-visoke-pete-2

Lučke na armaturni plošči po žensko

9 stvari, ki jih morate vedeti preden seksate v avtomobilu!

Svetovni ženski avto leta 2016 je Jaguar F-Pace