Prednost karavana. – Opel Astra 1.6 SIDI Cosmo

Vse večji segment križancev postopoma briše s seznama karavanska vozila srednjega razreda. Višje sedenje, preglednost nad okolico, varnost in prostor, so največkrat razlogi za nakup mestnega terenca. Vendar, v praksi, so kralji prostora še zmeraj karavani.

Opel Astra je eden boljših. Poleg kopice prostora, ki ga ponuja petim odraslim potnikom ter njihovi prtljagi, se Astra ponaša še z zapeljivo obliko. Ob nedavni prenovi je ‘zvezdica’ dobila nov sprednji del, bogatejše pakete opreme in prisilno polnjenje bencinske agregate.

Testno Astro je tako poganjal 1,6-litrski turbo motor z močjo 125 kW (170 KM) moči, ki je premierno doživel v brezstrežni Cascadi. Motor navdušuje z mirnim in tihim delovanjem. Zaloga moči omogoča lahkotno premikanje vozila in suverena prehitevanja. Za športne užitke je moči premalo, pa tudi SportsTurer ni zasnovan v za te namene. Poraba goriva je korektna, tipična za bencinski stroj. Med 8 in 9 litri se je gibala med testiranju.

Samoumevno bi bilo zato izbrati dizelsko Astro, a mogoče bo nekatere kupce odvrnil robat zvok dizelskega motorja, višji stroški vzdrževanja in sil vožnje. Benciner zasnove SIDI se Astri lepo poda in ji pristavi bolj poslovni, kot družinski karakter.

opel astra kar 4

Poslovnemu uporabniku je namenjena tudi oprema, ki jo je s sabo vozila testna Astra. Kovinsko modra barva, paket Cosmo ter spisek dodatne opreme. Tako opremljena Astra se brez sramu ob bok postavi konkurenci svojega, kot tudi višjega razreda. Med nujne dodatke nedvomno spadajo žarometi AFL, ki svetijo v vse smeri, se prilagajajo na vozne pogoje in tako nudijo odlično vidljivost ter posledično varnost.

Astra SportsTurer je vsebovala še kup varnostnih pomagal. Zaznavanje mrtvega kota, sledenje voznemu pasu in še nekaj avtomatizirane elektronike, ki pa ni najbolj prepričljiva. Senzorika se prepogosto zmede in voznik se nanjo ne more sto odstotno zanesti.

Potnike bo razvajala dvopodročna klimatska naprava, sedeži kombinirani z delnim usnjem, gretje sedežev, multimedija z navigacijo, 9 zvočnikov in udobna vožnja. Razne akrobacije prtljage v 600 litrskem prtljažniku pa bodo preprečili kaveljčki, predali in mreže.

Astra kljub letom še vedno visoko kotira na prodajnih lestvicah. Če niste mahnjeni na modne muhe in si želite lastiti uporaben, prostoren ter oblikovno zanimiv avtomobil, z Astro SportsTourer ne morete zgrešiti.  Solidna oprema jo sicer cenovno dvigne visoko, vendar pri Oplu vedno priskrbijo dober popust.